Ικανοποιημένοι οι ντοματοπαραγωγοί της Βοιωτίας

Οι μέσες αποδόσεις φθάνουν τους 8-10 τόνους το στρέμμα και το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 500 ευρώ

Ένα πάγιο αίτημα δεκάδων ντοματοπαραγωγών της Βοιωτίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας, ικανοποιήθηκε. Το θέμα αφορούσε τη συνδεδεμένη ενίσχυση της παραγωγής τους. Η διαδικασία ήταν σχετικά περίπλοκη, καθώς εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σχετικός κανονισμός προβλέπει ότι, για να δοθεί οποιαδήποτε ενίσχυση, απαιτείται πρώτα η συγκρότηση Ομάδας Παραγωγών. Ο νομοθέτης θεωρεί ότι η Ομάδα Παραγωγών είναι ένα βιώσιμο οικονομικά σχήμα που με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να παράξει, να μεταποιήσει και να εμπορευτεί τα προϊόντα της. Για την ευρωπαϊκή κουλτούρα, ο σχηματισμός των Ομάδων Παραγωγών φαντάζει απλός, αλλά η ασυνεννοησία και η καχυποψία των Ελλήνων αγροτών δεν βοηθούν στη δημιουργία τέτοιων συνεργατικών σχημάτων στη χώρα μας. Τελικά, η νέα Ομάδα Παραγωγών σχηματίστηκε και αποτελείται από 78 μέλη, τα οποία παράγουν βιομηχανική ντομάτα για λογαριασμό τοπικής μεταποιητικής βιομηχανίας, η οποία απορροφά το σύνολο της παραγωγής.

Οι παραγωγοί εφαρμόζουν την ολοκληρωμένη διαχείριση για τη διασφάλιση της ποιότητας. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν από 75 έως 99 λεπτά το κιλό ανάλογα με τα σάκχαρα. Για τη φετινή παραγωγή, προβλέπεται μια μείωση της τάξης των 5 λεπτών. Οι μέσες αποδόσεις φτάνουν τους 8-10 τόνους το στρέμμα και το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Η νέα Ομάδα Παραγωγών, μέσα από τη σωστή λειτουργία, θα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και στην καλύτερη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, έτσι όπως διαμορφώνονται κατά καιρούς από την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική. Αυτό, όμως, προϋποθέτει συλλογικό επιχειρηματικό πνεύμα. Για την τρέχουσα χρονιά, το θέμα της ενίσχυσης λύθηκε με τη σχετική απόφαση που υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Αποστόλου, και στο εξής η επιδότηση θα δίνεται μόνο στην Ομάδα Παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας.

Γιάννης Σάρρος