Ικανοποίηση για τη χονδροελιά στην Αρκαδία
Με ικανοποίηση κλείνει η χρονιά για τη χονδροελιά στην Αρκαδία, καθώς η παραγωγή φέτος ήταν ανοδική. Στην «ΥΧ» μιλά η Γεωργία Ζέρβα, μία εκ των δύο ιδρυτών της επιχείρησης «Το Δολιανίτικο», που δραστηριοποιείται στον τομέα της χονδροελιάς στον νομό. Όπως εξηγεί, «σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν καταστροφική για τους παραγωγούς, η φετινή είναι πολύ καλή για την Αρκαδία. Έχουμε μία αύξηση της παραγωγής κατά 40% τουλάχιστον, ενώ η ποιότητα είναι άριστη».
Ένα ευρώ κάτω από πέρσι η τιμή
Η ίδια σημειώνει ότι φέτος η τιμή διαμορφώνεται στο 1,60 ευρώ, όταν πέρσι ήταν στα 2,60. «Στο σημείο αυτό, να επισημάνω ότι η παραγωγή της Χαλκιδικής επηρεάζει και τις δικές μας τιμές. Όταν, λοιπόν, έχει μεγάλες ποσότητες η Χαλκιδική, πέφτει και η δική μας τιμή», διευκρινίζει.
Για το μέλλον της καλλιέργειας, η κα Ζέρβα υπογραμμίζει ότι «η καλλιέργεια της χονδροελιάς ή γαϊδουροελιάς παραμένει σταθερή και με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς δίνει σε όσους την καλλιεργούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αρκετά σημαντικό. Μόλις έπεσε η τιμή του ελαιολάδου, αρκετοί προχώρησαν στην αλλαγή της καλλιέργειας με χονδροελιά. Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ποικιλίας ελιάς είναι ότι μαζεύεται εύκολα».
«Το Δολιανίτικο»
Η επιχείρηση «Το Δολιανίτικο» πήρε το όνομά της από το γεμάτο ελαιόδεντρα χωριό Δολιανά, που βρίσκονται ανατολικά του Νομού Αρκαδίας, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Μέσα σε αυτούς τους ελαιώνες ξεπροβάλλει και μια αρχαία ελληνική ποικιλία ελιάς, η γίγας Δολιανών που μπορεί να τη συναντήσει κάποιος και ως δαμασκηνοελιά ή γαϊδουροελιά. Σύμφωνα με την κα Ζέρβα, από το σύνολο της παραγωγής, το 80% κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά και το 20% σε εξαγωγές. Όπως εξηγεί, η αδυναμία συγκέντρωσης πολλών τόνων αποτελεί το εμπόδιο για τις εξαγωγές.