Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Ικανοποίηση στην Αργολίδα για την Κλημεντίνη

13/12/2023
2' διάβασμα
ikanopoiisi-stin-argolida-gia-tin-klimentini-309149

Σε ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς φαίνεται ότι κινείται η συγκομιδή και η διακίνηση της Κλημεντίνης στην Αργολίδα, καθώς στις περιοχές Κεφαλάρι και Σκαφιδάκι η συγκομιδή της βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ενώ για τις καλλιέργειες της Ασίνης και του Δρεπάνου η συγκομιδή βρίσκεται στο 20%, τη στιγμή που ήδη άρχισαν να μαζεύονται και τα Νόβα. Η μειωμένη παραγωγή οδήγησε σε τιμές που δίνουν αίσθημα ασφάλειας.

«Το μανταρίνι προχωρά πολύ δυνατά, αν και καταγράφουμε 20% μείωση. Έχουμε πολύ καλή ποιότητα και η ζήτηση είναι μεγάλη», αναφέρει ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης από το Σκαφιδάκι. «Οι εξαγωγές ήταν μεγάλες και πλέον βρισκόμαστε στο τέλος της συγκομιδής. Οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 70 λεπτά για την εσωτερική κατανάλωση, ενώ για τις εξαγωγές είχαμε 75 λεπτά, αλλά τώρα έπεσε στα 70. Η καλλιέργεια δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αλλά έχει πια σταθεροποιηθεί».

Από την άλλη πλευρά, ο παραγωγός Βασίλης Λιαλιάτσης σημειώνει ότι στη δική του περιοχή βρίσκονται ακόμα στην αρχή. «Μόλις το 20% έχει συγκομισθεί και προχωράμε. Σήμερα κόβει ο Συνεταιρισμός Ασίνης με 65 λεπτά και σε κάποιες άλλες γειτονικές περιοχές κόβουν με 70 λεπτά. Θα πρέπει να σημειώσω ότι αυτήν τη χρονιά έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 50%». Σε ό,τι αφορά τα Νόβα, ο κ. Λιαλιάτσης αναφέρει ότι «ήδη έχουν ξεκινήσει σε κάποια χωράφια, αλλά θα δούμε την άλλη εβδομάδα πώς θα προχωρήσει. Η πρώτη τιμή που ακούστηκε είναι τα 65 λεπτά».

Για την προοπτική της καλλιέργειας, ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι αλλαγές που γίνονται δείχνουν αύξηση των Νόβα και Πέιτζ, αφού δείχνουν ότι είναι περισσότερο ανθεκτικά και προτιμώνται για τις εξαγωγές. Τα Πέιτζ θα εμφανισθούν στην αγορά μετά τις 10 Ιανουαρίου, και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν στις αγορές του εξωτερικού, όπου έχουν μεγάλη αποδοχή από τους καταναλωτές».