Ικανοποιητική η πορεία του μανταρινιού στην Αργολίδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μανταρινιών στην Αργολίδα, με τις πρώιμες περιοχές να προηγούνται και να δίνουν το στίγμα για τη διαμόρφωση των τιμών και στις όψιμες. Το ξεκίνημα έγινε από τις περιοχές Σταθέικα, Ελληνικό, Κιβέρι, Σκαφιδάκι και σειρά παίρνουν πλέον και οι υπόλοιπες, όπως είναι η Ασίνη.

Ο πρόεδρος των γεωπόνων και παραγωγός, Δημήτρης Κοδέλας, αναφερόμενος στην εξέλιξη του μανταρινιού, δήλωσε: «Φέτος, επειδή οψίμισε η χρονιά και άργησαν να πάρουν το χρώμα τους, υπήρχε μία καλή εκκίνηση που έδωσε τιμές από 50 έως 55 λεπτά. Όταν άρχισε να μπαίνει και το Νόβα, κατέβηκε ελαφρώς η τιμή της Κλημεντίνης. Η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 20% και η ζήτηση ήταν αρκετή. Η αγορά καλύφθηκε με την Κλημεντίνη αρχικά και το Νόβα στη συνέχεια. Τώρα δίνουν πλέον και οι δύο ποικιλίες στην αγορά. Η συγκομιδή έγινε με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και έτσι έμεινε αρκετή Κλημεντίνη πίσω».

Όπως επεσήμανε ίδιος, «το Νόβα κάποια στιγμή κέρδισε τη μάχη της αγοράς και τα εργοστάσια έδωσαν προτεραιότητα στη συγκομιδή του δίνοντας και μία τιμή που έφτασε στα 45 -47 λεπτά, ενώ μείωσαν την τιμή της Κλημεντίνης, που έπεσε στα 30 – 32 λεπτά μεικτά, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχει πάει στα 35 – 40 λεπτά μεικτά».

Η κυριαρχία του Νόβα ήταν αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που δημιούργησαν εμφανισιακά προβλήματα στις Κλημεντίνες, με φουσκώματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως ανέφερε ο κ. Κοδέλας, «μετά το Νόβα έρχονται τα Πέιτζ, για τα οποία η αναμενόμενη τιμή αναμένεται να κυμανθεί από 60 έως 70 λεπτά».

Από την περιοχή της Ασίνης, που έρχεται στην παραγωγή, ο καλλιεργητής Βασίλης Λιαλιάτσης μας επεσήμανε ότι «αυτήν τη στιγμή έχουμε μείνει αρκετά πίσω, αφού δεν προχώρησαν οι εξαγωγές που περιμέναμε και έτσι έχει μείνει στα δέντρα περίπου το 50% παραγωγής. Η τιμή προς το παρόν διαμορφώνεται στα 35 έως 40 λεπτά.

Ένα από τα προβλήματα που προέκυψαν ήταν και η έλλειψη συνεργείων, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο κρίσιμο χρονικό διάστημα των εξαγωγών. Η πρόβλεψη για τη συνέχεια είναι ότι τελικά εάν συνεχιστούν οι εξαγωγές με τους σημερινούς ρυθμούς, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σε ό,τι αφορά το Νόβα, έχει γίνει η συγκομιδή του 95% της παραγωγής και οι τιμές του κυμάνθηκαν από 45 έως 50 λεπτά. Η συγκομιδή στα Πέιτζ αναμένεται να αρχίσει γερά μέχρι το τέλος του μηνός και προσδοκούμε ότι η τιμή θα είναι πάνω από τα 60 λεπτά», κατέληξε.