Ηλεία: Οι βροχές του Σεπτεμβρίου διατήρησαν τα αποθέματα νερού

Σωτήριες για τις καλλιέργειες στην Ηλεία στάθηκαν οι βροχές του Σεπτέμβρη, καθώς συνέβαλαν ώστε να διατηρηθούν σε επιθυμητά επίπεδα τα αποθέματα νερού, ύστερα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι παρατεταμένης ανομβρίας και ξηρασίας. Η αρδευτική περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και η διοίκηση του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Πηνειού – Αλφειού κατάφερε, με την εφαρμογή προγράμματος ελεγχόμενης άρδευσης, να διατηρήσει τα αποθέματα νερού στο φράγμα Πηνειού και να ποτιστούν οι καλλιέργειες.
Έγκαιρος σχεδιασμός
Ωστόσο, περιθώρια εφησυχασμού δεν μπορούν να υπάρξουν, τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, καθιστώντας σαφές πως πρέπει να υπάρξει έγκαιρος σχεδιασμός και αλλαγή του τρόπου άρδευσης σε κάποιες καλλιέργειες, για να μην εμφανιστούν προβλήματα σε περίπτωση λειψυδρίας.
«Μπορεί οι βροχές να περιόρισαν τις ανάγκες άντλησης νερού από το φράγμα, όμως η στάθμη του παραμένει στα 73 μέτρα. Και αν δεν βρέξει και δεν χιονίσει τον χειμώνα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο. Τώρα είμαστε οριακά. Χρειάζονται χιόνια και τριπλάσιες βροχές από πέρυσι για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε υποφερτά επίπεδα. Και όχι έντονες και σύντομες βροχοπτώσεις, διότι έτσι δεν θα συγκρατηθεί το νερό», εξηγεί ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού.
Παράλληλα, ο ίδιος εφιστά την προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους, ούτως ώστε να αναλάβουν δράση για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Όπως αναφέρει, «θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί, υπουργείο, περιφέρεια και ΤΟΕΒ, ώστε να σχεδιάσουμε από κοινού την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν καλλιέργειες που καταναλώνουν πολύ νερό και θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο άρδευσής τους. Να γίνεται άρδευση με σταγονίδια, ώστε να μη γίνεται σπατάλη του νερού».
Για να επιτευχθεί όμως αυτό, «θα πρέπει, σήμερα, το υπουργείο, μέσω προγραμμάτων, να υποστηρίξει τους παραγωγούς για να δημιουργήσουν τις υποδομές που απαιτούνται για αυτή την αλλαγή άρδευσης», συνεχίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Θα πρέπει να δρομολογήσουμε λύσεις εγκαίρως, αξιολογώντας τη φετινή εμπειρία και τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει, ώστε να λάβουμε αποφάσεις για την επόμενη αρδευτική περίοδο».
«Χρειάζονται χιόνια και τριπλάσιες βροχές από πέρυσι για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε υποφερτά επίπεδα», τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.