Ηλεία: Μια «τρύπα στο νερό» η διαδικασία μετάκλησης εργατών γης

Στα χαρτιά έχουν μείνει οι δεσμεύσεις της πολιτείας για την επίλυση του ζητήματος που αφορά την έλλειψη εργατών γης, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία και τη συγκομιδή των προϊόντων, οδηγώντας τους παραγωγούς στην απόγνωση.

Πριν από έξι μήνες, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί υπέβαλαν αιτήσεις μετακλήσεων για εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, οι οποίες όμως δεν έχουν διευθετηθεί μέχρι σήμερα λόγω της γραφειοκρατίας και της σημαντικής έλλειψης προσωπικού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς πέρα από την παραγωγή που μένει πίσω, πολλοί παραγωγοί έχουν ήδη προχωρήσει σε δημιουργία ή μίσθωση εγκαταστάσεων για τη διαμονή των εργατών γης, ανεβάζοντας σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεών τους. Αρκεί να επισημανθεί ότι η δημιουργία κατάλληλων δομών για τη φιλοξενία των εργατών που θα έρθουν από τρίτες χώρες ήταν βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμόδιου υπουργείου. Για να προχωρήσει, λοιπόν, ένας εργοδότης στην υποβολή αίτησης, θα πρέπει να έχει συμπεριλάβει σε αυτήν το δικαιολογητικό απόδειξης που πιστοποιεί ότι υπάρχει η δομή φιλοξενίας.

Στο απροχώρητο η κατάσταση

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Τραγανού «Δίας», Δημήτρης Τσάκωνας, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για ακόμα μία χρονιά.

«Φανταστείτε ότι φέτος δεν έχουμε λαδιά, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε εργατικά χέρια για αυτήν τη δουλειά και επικεντρωνόμαστε στη συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Και πάλι οι εργάτες δεν φτάνουν. Εδώ και έξι μήνες ακολουθήσαμε κατά γράμμα, όλα αυτά που μας ζητήθηκαν για να έχουμε εγκαίρως εργάτες από το Μπαγκλαντές και τελικά δεν καταφέραμε τίποτα. Οι φάκελοι είναι ακόμα στην Αποκεντρωμένη, δεν έχουν φτάσει καν στην αρμόδια πρεσβεία», εξηγεί ο κ. Τσάκωνας.

Και προσθέτει: «Δεν φτάνει που υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία, μας εμπαίζουν κιόλας, πως θα ήταν καλύτερα να είχαμε ζητήσει εργάτες από την Ινδία. Είναι δυνατόν; Χάθηκε η χρονιά των πορτοκαλιών και μας κουνούν το δάχτυλο, μας πετάνε το “μπαλάκι” των ευθυνών, ότι δηλαδή εμείς οι παραγωγοί πρέπει να βρούμε τη λύση. Για ποιον λόγο συμβαίνει όλο αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΑΣ «Δίας» ενημερώνει ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει προπληρώσει ακίνητα για τη διαμονή εργατών που δεν έχουν έρθει και σε λίγες ημέρες τα μισθωτήρια λήγουν.