Ηλίανθος: Ανεβαίνει η τιμή, ανεβαίνουν και τα στρέμματα

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναζήτηση περισσότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων

Σε αναζήτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών ηλίανθου σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς οι τελευταίες ανακοινώσεις για αυξημένες τιμές παραγωγού στρέφουν το ενδιαφέρον προς αυτό το προϊόν. Στο μεγαλύτερο, όμως, ποσοστό των ανοιξιάτικων αροτραίων καλλιεργειών ήδη έχει γίνει προγραμματισμός και τα στρέμματα που απέμειναν είναι ελάχιστα. Στον αντίποδα, ένας επίσης σημαντικός αριθμός παραγωγών έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία της σποράς και είναι λίγο δύσκολο να ξεκινήσει από την αρχή.

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, τις τελευταίες μέρες, το ενδιαφέρον των παραγωγών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Η ανακοίνωση για τιμές στα 47 λεπτά το κιλό, από τα 42 περίπου που αρχικά είχαν οριστεί, έστρεψε πολλούς παραγωγούς της περιοχής μας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ηλίανθος αποτελεί μία από τις βασικές καλλιέργειες για τον τόπο μας, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει ακόμη και φτωχά και άνυδρα χωράφια. Ένα μεγάλο, όμως, ποσοστό αρδεύεται και οι αποδόσεις μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 400 κιλά το στρέμμα, αν έχει γίνει σωστή διαχείριση. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο και αν η τιμή παραμείνει και την επόμενη χρονιά στα ίδια επίπεδα, θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς, ώστε να προγραμματίσουν την καλλιέργειά τους καλύτερα», σημειώνει.

Αναζητούνται χωράφια στη Φθιώτιδα, αλλά επί ματαίω

Προς την ολοκλήρωση της σποράς βρίσκεται και η περιοχή του Δομοκού. Οι τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά το θέμα των τιμών, έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των παραγωγών, οι οποίοι ψάχνουν ακόμη και ακαλλιέργητες εκτάσεις, ώστε να τις εντάξουν στο πρόγραμμά τους. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσαρτσάλη, γεωπόνο και έμπειρο στην καλλιέργεια του ηλίανθου, το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια δυστοκία στις τελικές αποφάσεις των παραγωγών για τις ανοιξιάτικες αροτραίες καλλιέργειες. «Τα περισσότερα χωράφια έχουν καλυφθεί κυρίως από σιτηρά, αλλά και λίγες εκτάσεις που απομένουν ακόμη είχαν προγραμματιστεί για άλλες ανοιξιάτικες καλλιέργειες, όπως είναι τα κηπευτικά. Οι εκτάσεις του ηλίανθου, σε σύγκριση και με την περσινή περίοδο, δεν θα έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις και θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Προς το παρόν, ακόμα υπάρχει αναζήτηση χωραφιών προς ενοικίαση για καλλιέργεια ηλίανθου στη νέα περίοδο, η οποία, όμως, βρίσκεται προς το στάδιο ολοκλήρωσης της σποράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Βασίλη Πόρρου, παραγωγού από την Ελάτεια Λοκρίδας. Ο ίδιος αναφέρει ότι «σχεδόν όλα τα χωράφια της περιοχής του έχουν κλείσει τον προγραμματισμό τους με καλλιέργειες σιτηρών, καλαμποκιού, βαμβακιού, καθώς και με ηλίανθο, από αυτούς που είχαν πάρει τις αποφάσεις τους πριν από την έναρξη των ανοιξιάτικων εργασιών. Οι τελευταίες εξελίξεις σηματοδοτούν μια θετική εικόνα για την επόμενη περίοδο και ελπίζουμε οι τιμές να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα, ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον».