Ηλίανθος: Μικρότερες οι αποδόσεις, χαμηλότερες και οι τιμές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή του ηλίανθου αυτή την εποχή. Οι καιρικές συνθήκες συμβάλλουν στην ομαλή συγκομιδή του καρπού και εκτιμάται ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, η καλλιέργεια του φυτού αποτελεί μια εναλλακτική λύση σε καλλιέργειες σιτηρών για την αμειψισπορά, αλλά και την αξιοποίηση άνυδρων εκτάσεων.

Η τιμή του προϊόντος εξαρτάται από τη συμβολαιακή σχέση του παραγωγού με την εταιρεία μεταποίησης, που για την τρέχουσα περίοδο δείχνει να είναι χαμηλότερη της περσινής. Αν στα αρνητικά προσθέσει κανείς και τη χαμηλή απόδοση των χωραφιών, η φετινή χρονιά, ειδικά στις ξηρικές καλλιέργειες, δείχνει να κλείνει με αρνητικό πρόσημο. Καλύτερη είναι η εικόνα για τις ποτιστικές καλλιέργειες, οι οποίες είναι λιγότερες από τις ξερικές.

Ο Έβρος αποτελεί μία από τις βασικότερες περιοχές παραγωγής της χώρας. Όπως μας ενημερώνει ο Λάμπης Κουμπρίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, οι στρεμματικές αποδόσεις για τις ξηρικές καλλιέργειες της περιοχής κυμαίνονται στα 100 κιλά το στρέμμα, ενώ για τα ποτιστικά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 350 κιλά.

«Συνολικά, στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 130.000 στρέμματα, κάτι που πρακτικά για τον τόπο μας παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον». Παρακολουθώντας την εξέλιξη της συλλογής, πέρα από τις στρεμματικές αποδόσεις, κάνει λόγο και για την ποιοτική κατάταξη του προϊόντος.

«Η μέτρηση της περιεκτικότητας του σπόρου σε λάδι φαίνεται μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με μια μέση χρονιά. Η απόδοση αυτή θα επηρεάσει και την τιμή του προϊόντος, η οποία είναι ανοιχτή και κυμαίνεται στα 35 λεπτά το κιλό. Αν υπολογίσουμε ότι την περσινή περίοδο πουλήσαμε ακόμη και με 50 λεπτά το κιλό, η φετινή χρονιά δείχνει να είναι τελείως διαφορετική και το εισόδημα των παραγωγών μειωμένο».

Για μειωμένες αποδόσεις κάνει λόγο και ο Παύλος Γκαρελίδης, γεωπόνος και παραγωγός ηλίανθου από την ίδια περιοχή. Υποστηρίζει ότι η παραγωγή επηρεάστηκε σημαντικά από τον καύσωνα, αλλά και τις μειωμένες βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ξερικά χωράφια, που δέχτηκαν σημαντικές ποσότητες νερού από βροχοπτώσεις, ξεπέρασαν ακόμη και τα 200 κιλά το στρέμμα, εν αντιθέσει με άλλα που κυμάνθηκαν στα 80 με 100 κιλά το στρέμμα».

Κάτω από τα 100 κιλά/στρέμμα τα ξερικά στο Κιλκίς

Την ίδια εικόνα μάς μεταφέρει από την περιοχή της Πλαγιάς Κιλκίς ο Παντελής Μαυρίδης, παραγωγός ηλίανθου. Όπως είπε, η συλλογή του προϊόντος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες, διότι «οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την καλλιέργεια του φυτού, από τη σπορά μέχρι και τον σχηματισμό των καρπών».

Προβληματίζεται συνολικά για την παραγωγή, διότι η τιμή του προϊόντος δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές απαιτήσεις μιας βιώσιμης καλλιέργειας. «Με 100 κιλά το στρέμμα και στα 35 λεπτά του προϊόντος δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνέχιση της καλλιέργειας», εκτιμά.

Χαμηλότερες οι αποδόσεις στα ποτιστικά στον Δομοκό σε σύγκριση με πέρυσι

Μειωμένες κατά 50 κιλά μεσοσταθμικά δείχνουν να είναι οι αποδόσεις στις ποτιστικές καλλιέργειες ηλίανθου στον Δομοκό. Ο Δημήτρης Τσατσάλης, γεωπόνος της περιοχής, κάνει λόγο για μία χρονιά με χαμηλότερες αποδόσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

«Οι ξερικές καλλιέργειες κυμάνθηκαν από 80 έως 120 κιλά το στρέμμα σε αντίθεση με τις ποτιστικές που έφτασαν τα 350 κιλά. Ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ποτιστικές και διαχειρίζονται από επαγγελματίες αγρότες», δηλώνει και συνεχίζει: «Συγκρίνοντας με την περσινή περίοδο, που είχαμε καλύτερες αποδόσεις, ακόμη και πάνω από 400 κιλά το στρέμμα, η φετινή περίοδος δείχνει να είναι δυσκολότερη. Η τιμή του προϊόντος διαμορφώνεται γύρω στα 35 λεπτά το κιλό και αν συνυπολογίσουμε και το υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με πέρυσι, τα εισοδήματα των παραγωγών θα κυμανθούν σε οριακά επίπεδα», καταλήγει.

Η Συνδεδεμένη με το καλαμπόκι μείωσε τις εκτάσεις στην Ελάτεια

Κατά 50% μειωμένες δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με ηλίανθο στην Ελάτεια Λοκρίδας σε σύγκριση με πέρσι. Παρατηρώντας την εξέλιξη της καλλιέργειας, ο Κωνσταντίνος Πόρρος, παραγωγός από την ίδια περιοχή, υποστηρίζει ότι «σημαντικό ποσοστό των παραγωγών έχει στραφεί προς το καλαμπόκι» και ίσως για τον ίδιο να βγει κερδισμένο.

«Με 35 λεπτά το κιλό και 300 κιλά το στρέμμα, που κυμαίνονται οι αποδόσεις, είναι σχεδόν οριακό το εισόδημα. Αν ο παραγωγός είχε και ενοικιασμένο χωράφι, θα βάλει ακόμη και από την τσέπη του για να καλύψει το κόστος παραγωγής». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι υπήρχαν και περιπτώσεις παραγωγών που επιμελήθηκαν τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη απόδοση, η οποία να ξεπερνά ακόμη και τα 450 κιλά το στρέμμα.

«Η καλλιέργεια του ηλίανθου έχει απαιτήσεις και εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τις καιρικές συνθήκες. Αν δεν γίνουν οι σωστές λιπάνσεις και άλλες καλλιεργητικές φροντίδες, οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες», καταλήγει.