Ημαθία: Ανάστατοι οι ροδακινοπαραγωγοί – «Πέρασε» και στα συμπύρηνα ο ιός που παραμορφώνει τους καρπούς

Κορυφώνεται η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών στην Ημαθία για τον ιό που παραμορφώνει τους καρπούς, καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι της διασποράς και σε άλλα αγροκτήματα του νομού.

Μετά τον εντοπισμό παραμορφωμένων νεκταρινιών στον Πολυπλάτανο του Δήμου Νάουσας όπως έγραψε χθες το ypaithros.gr, ανάλογο πρόβλημα εντοπίστηκε σε καλλιέργειες με βιομηχανικά ροδάκινα (ποικιλίες Άνδρος και Α37) σε αγροτικές περιοχές της Βέροιας και της Αλεξάνδρειας (Μελίκη, Διαβατό και Λυκογιάννη).

«Ήδη κλιμάκια γεωπόνων έχουν συλλέξει καρπούς και κλαδιά από τα ροδακινοχώραφα που εντοπίστηκαν τα παραμορφωμένα ροδάκινα από την περιοχή μας και στάλθηκαν όπως μας είπαν από τον Α.Σ. Επισκοπής στο Μπενάκειο Φυτοποθαλογικό Ινστιτούτο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται γιατί  παραμορφωμένοι καρποί σε βιομηχανικά ροδάκινα της ποικιλίας Άνδρος και Α37 εντοπίστηκαν σε χωράφια στα χωριά Μελίκη, Διαβατό και Λυκόγιαννη», είπε στο ypaithros.gr ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης, παραγωγός και πρόεδρος της κοινότητας Πολυπλατάνου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε Πέλλα και Ημαθία δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, ενώ πιθανολογείται ότι πρόκειται για συνδυασμό ιών που προσβάλλουν την δυναμική αυτή καλλιέργεια στους δύο φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διαβάστε περισσότερα στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 31.05.2024