Σε νεκταρίνια της Ημαθίας εμφανίστηκε ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα

Ανάστατοι οι παραγωγοί, φοβούνται εξάπλωση της ασθένειας

Στον Πολυπλάτανο Ημαθίας εμφανίστηκε ο ιός που παραμορφώνει τα ροδάκινα, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους ροδακινοπαραγωγούς που φοβούνται ότι ο ιός θα διασπαρεί και σε άλλα αγροκτήματα, όπως συνέβη τα τρία τελευταία χρόνια σε ροδακινοκαλλιέργειες της Π.Ε. Πέλλας.

«Το πρόβλημα πλέον με τον ιό που προσβάλει τα ροδάκινα βρίσκεται στα χέρια μας. Σήμερα αγρότες της περιοχής μας που συγκομίζουν στον Πολυπλάτανο νεκταρίνια και συγκεκριμένα την ποικιλία Early Bomba εντόπισαν παραμορφωμένους καρπούς νεκταρινιών. Υπάρχει αναστάτωση στην περιοχή μας, καθώς ο φόβος είναι μεγάλος για εξάπλωση του ιού και σε γειτονικά χωράφια», είπε στο ypaithros,gr o Παναγιώτης Ευθυμιάδης, παραγωγός και πρόεδρος της Κοινότητας Πολυπλατάνου Ημαθίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο καταστροφικός ιός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ροδανικοκαλλιέργεια στους φρουτοπαραγωγικούς παραγωγούς της Κεντρικής Μακεδονίας, εμφανίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια στην Πέλλα και συγκεκριμένα στις Αμπελιές Γιαννιτσών, ενώ η ραγδαία διασπορά και σε άλλα χωριά προκαλεί αναστάτωση στους παραγωγούς (σ.σ. στην Π.Ε. Πέλλας το 2021 είχαν προσβληθεί περίπου 10 στρέμματα ροδάκινων ενώ σήμερα ο αριθμός των μολυσμένων με τον ιό εκτάσεων ξεπερνούν σύμφωνα με την  Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων τα 5.000 στρέμματα).