Ημαθία: Δράσεις ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος με επίκεντρο τον πολιτισμό και τη γαστρονομία
Στη «μάχη» της εξωστρέφειας βγαίνουν δυναμικά η Βέροια, η Νάουσα και γενικότερα όλη η Ημαθία προβάλλοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, συνδυάζοντας την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη, όπως το πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών, την ξεχωριστή γαστρονομία βασισμένη στην παράδοση και τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα, τις οινικές διαδρομές και το μοναδικό ξινόμαυρο κρασί κ.ά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας διοργάνωσε την Τετάρτη18/9 στην Αθήνα εκδήλωση απευθυνόμενη στους φορείς και επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας για την παρουσίαση του προορισμού και των δράσεων για την ανάδειξη της περιοχής.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, με κύριο άξονα την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το υπουργείο Τουρισμού προχωρά στην ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος αξιοποιώντας κονδύλια και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόσθεσε δε ότι δίνεται βαρύτητα μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη ενός δικτύου, ενός συστήματος διασύνδεσης αγροδιατροφής, γαστρονομίας και τουρισμού που θα λειτουργεί ως θεματικός DMO της χώρας για την γαστρονομία και τον τουρισμό.
«Πιο συγκεκριμένα, στο υποέργο Γαστρονομία και Τουρισμός, του Έργου Τουριστική Ανάπτυξη προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται οι δράσεις: Ίδρυση φορέα ανάδειξης ελληνικής γαστρονομίας και αγροτουρισμού και δημιουργία ψηφιακού γαστρονομικού χάρτη με στόχο την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού», τόνισε η κυρία Ράπτη.
Σύνδεση τουρισμού με τη γαστρονομία και την αγροδιατροφή
Στη σημασία της σύνδεσης του τουρισμού με τη γαστρονομία και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνικά προϊόντα σε αυτή τη διαδικασία, στάθηκε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισημαίνοντας από το βήμα της εκδήλωσης ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση συνολικά των ελληνικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το 2019 μέχρι σήμερα αλλά και τις δράσεις που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ, με κεντρικό άξονα την εξωστρέφεια και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία. Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός σημείωσε: «Γαστρονομία σημαίνει πρώτη ύλη και προϊόντα, που όπως είπα θέλουμε να αναδείξουμε, ώστε να είναι και αυτά μέρος του τουριστικού προϊόντος που προσελκύει επισκέπτες και θέλουμε να τα προστατεύσουμε ώστε να μην χάνουν την αξία τους».
Για την πρωτοβουλία της Π.Ε. Ημαθίας, ο υφυπουργός συνεχάρη τους εμπλεκόμενους, υπογραμμίζοντας: «Η Ημαθία διαθέτει πλούτο, διαθέτει ιστορία, σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, φυσικές ομορφιές και ναι προσφέρει υψηλές γαστρονομικές υπηρεσίες. Η προσπάθεια για το πάντρεμα όλων αυτών με σκοπό το όφελος της τοπικής κοινωνίας είναι πραγματική σπουδαία και εύχομαι να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα».
Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου αναφέρθηκε στον ανθισμένο κάμπο με τις ροδακινιές της Ημαθίας που προσελκύει όλο και περισσότερους τουρίστες κάθε χρόνο και πλέον έχει ενταχθεί στο project «ανθισμένες διαδρομές», όπως είπε, που υλοποιεί ο ΕΟΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Στην εκδήλωση, την παρουσίαση της Νάουσας ως τουριστικού προορισμού έκανε ο δήμαρχος Νικόλαος Κουτσογιάννης και της Βέροιας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ