Yara Ελλάς: Εκδήλωση για την αναγεννητική γεωργία στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Με αποστολή και όραμα το σεβασμό στη φύση και στο περιβάλλον και σε μια κοινωνία που θα βασίζεται στη συνεργασία, η Yara Ελλάς φιλοδοξεί να καθοδηγήσει με την επιστημονική δράση και αγρονομική γνώση της στην ανάπτυξη ενός διατροφικού μέλλοντος με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Προς την κατεύθυνση αυτή στρέφεται και το ενδιαφέρον της για την Αναγεννητική Γεωργία και τις λύσεις που προσφέρει επάνω στους πέντε πυλώνες των γεωργικών πρακτικών που επηρεάζουν θετικά: κλίμα, υγεία εδάφους, χρήση πόρων, βιοποικιλότητα, ευημερία παραγωγών, για το μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού τομέα και τη βελτίωση της πρόσβασης του πληθυσμού σε υγιεινά τρόφιμα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Yara Ελλάς έχει αναπτύξει συνεργασίες με διάφορους φορείς, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κτήμα ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας.
Σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση για την Αναγεννητική Γεωργία -εστιάζοντας στην υγεία του εδάφους-, η εταιρεία παρουσίασε τις προηγμένες λύσεις που προσφέρει επάνω στην εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και τεχνολογίες παραγωγής με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στο περιθώριο της εκδήλωσης αναλύθηκαν οι δράσεις της Αναγεννητικής Γεωργίας που επηρεάζουν την αλυσίδα αξίας τροφίμων, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον τομέα 37 του αμπελώνα όπου εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές βελτίωσης της υγείας του εδάφους που ξεκινούν από το χωράφι και διασφαλίζουν την παραγωγή υψηλής αξίας κρασιών.
Όπως τονίστηκε από στελέχη της Yara, υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης επιτυχημένης, όπως χαρακτηρίστηκε, συνεργασίας, του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Yara και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κτήματος Κυρ-Γιάννη εφαρμόζονται, δοκιμάζονται και αξιολογούνται πρακτικές οι οποίες είναι διαθέσιμες για αξιοποίηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Κοινή προσέγγιση και των τριών συνεργαζόμενων μερών ήταν η κοινή φιλοδοξία, ο τρόπος παραγωγής που βασίζεται στις αρχές της Αναγεννητικής Γεωργίας. Έτσι, σήμερα η συνεργασία με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη εστιάζει στην βελτίωση της υγείας και αποδοτικότητας του εδάφους και στην αύξηση της παραγωγής (ποιοτικά και ποσοτικά) ενώ μέσα στο 2025 θα επεκταθεί και στον τομέα της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα.
Αντίστοιχες συνεργασίες της Yara έχουν αναπτυχθεί σε Γαλλία και Ισπανία. Από την πλευρά του, ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία του οινοποιείου, στους στόχους και στις παραγωγικές μεθόδους και επιδόσεις, για την ένταξη του οινοποιείου, ως το πρώτο ελληνικό, στο “INTERNATIONAL WINERIES FOR CLIMATE ACTION” (IWCA), την διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα εργασίας που στοχεύει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του κλάδου σε παγκόσμια επίπεδο και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Μίλησε για τη συγκεκριμένη συνεργασία, ενώ υπογράμμισε σε ότι αφορά τη συγκομιδή των σταφυλιών ότι αυτή έγινε -για πρώτη φορά- νωρίτερα κατά σχεδόν ένα μήνα. Ακολούθησε, τέλος, η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων από επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ενώ έγινε επίσκεψη στον αμπελώνα και στο οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη.
Η Yara παράγει, διαθέτει και υποστηρίζει τις αγορές με λιπάσματα χαμηλού αποτυπώματος σε άνθρακα, πολύ χαμηλότερο αποτύπωμα από τον μέσο όρο των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να μειωθούν περισσότερο. Παράλληλα, διαθέτει μια μεγάλη γκάμα νέων προϊόντων, όπως βιολογικά λιπάσματα ή ψηφιακά εργαλεία, που βοηθούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος και στην ενίσχυση των φυτών από τις κλιματικές κρίσεις.