Ημαθία: Το Κτήμα Διαμάντη φέρνει τις παραδοσιακές συνταγές της Νάουσας στο τραπέζι του καταναλωτή

Με κορωνίδα τα συσκευασμένα αμπελόφυλλα από την ονομαστή ποικιλία ΠΟΠ Ξινόμαυρο Νάουσας και την ποικιλία Σουλτανίνα, και πρωταγωνιστές μεταποιημένα προϊόντα-συνταγές της περιοχής, όπως το γκαβόψαρο, το «Κτήμα Διαμάντη» στη Νάουσα κατάφερε να χτίσει την ταυτότητά του συνδέοντας τις αυθεντικές γεύσεις και τα αρώματα με την ιστορία του τόπου και το διαχρονικό με τη σύγχρονη παραγωγή.

Το πρώτο βήμα για να κλείσουν μέσα σε γυάλινα βάζα και μπουκάλια όλες τις… γευστικές μνήμες και μυρωδιές των γειτονιών της Νάουσας το έκαναν ο Φίλιππος και η Έλσα Διαμάντη, όταν στις αρχές του ’90 αποφάσισαν, εκτός του οπωροπωλείου που διατηρούσαν, να ανοίξουν ένα εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων.

Ξεκίνησαν πειραματικά, με την παρασκευή μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού, που ήταν τότε το κυρίαρχο κέρασμα στις επισκέψεις στα σπίτια, αξιοποιώντας τα οικογενειακά κτήματα, αλλά και τις πολυπληθείς καλλιέργειες φρούτων που υπάρχουν στην περιοχή.

Τριάντα χρόνια μετά, η βεντάλια των ειδών έχει ανοίξει, με δεκάδες κωδικούς. Σήμερα, στο τιμόνι της επιχείρησης, παρά τα διαφοροποιημένα επαγγέλματα από τον χώρο της αγροδιατροφής, βρίσκονται οι τρεις τους κόρες, Μαρία, Χρυσάνθη και Παναγιώτα, νηπιαγωγός, φυσιοθεραπεύτρια και οικονομολόγος αντίστοιχα.

Στην παραγωγή των παραδοσιακών προϊόντων παραμένουν οι γονείς, δίνοντας το τέμπο για την ανάπτυξη νέων και δημιουργικών συνταγών, προσηλωμένοι πάντα στην παράδοση, χωρίς τη χρήση συντηρητικών, χρωστικών ουσιών και τεχνητών αρωμάτων.

 

Top seller τα αμπελόφυλλα

Αυτό που ξεχωρίζει τα συσκευασμένα αμπελόφυλλα του Κτήματος από τον ανταγωνισμό είναι ότι χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες ποικιλίες. Όπως τονίζει στην «ΥΧ» η Μαρία Διαμάντη, τα αμπελόφυλλα από το Ξινόμαυρο είναι από παραγωγούς της περιοχής, ενώ τα φύλλα από τη Σουλτανίνα τα προμηθεύονται από την Πελοπόννησο. Την περίοδο της παραγωγής του προϊόντος, κάπου στις 20-25 ημέρες, καθημερινά φθάνουν στο εργαστήριο της επιχείρησης για επεξεργασία περίπου 2 με 3 τόνοι αμπελόφυλλα, που είναι το Νο1 προϊόν τους σε πωλήσεις στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη, με τη Γαλλία και τη Σουηδία να κυριαρχούν.

Σύμφωνα με την κα Διαμάντη, δεκάδες χιλιάδες βάζα εξάγονται σε χώρες όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο, αφού αποτελεί μέρος της καθημερινής τους διατροφής. «Το προϊόν μας είναι ποιοτικό και το επιλέγουν στο εξωτερικό γιατί περιέχει παστεριωμένα αμπελόφυλλα και νερό, δίχως συντηρητικά ή αλάτι. Η ελληνική αγορά δεν έχει πολλές εταιρείες που να τα συσκευάζουν, κι έτσι είμαστε οι πιο δυνατοί σε αυτό το προϊόν», αναφέρει.

 

 

Το πρώτο βήμα το έκαναν ο Φίλιππος και η Έλσα Διαμάντη, όταν στις αρχές του ’90 αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων

Τα ξεχωριστά τοπικά προϊόντα

Εκτός από τα κλασικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις, σάλτσες ντομάτας και σάλτσα μπαχοβίτικης πιπεριάς, τσάτνει, λικέρ, τουρσιά με διάφορα λαχανικά, κ.λπ., όλα από παραγωγούς της περιοχής, αυτά που προκαλούν το ενδιαφέρον του καταναλωτή είναι ορισμένες από τις ξεχωριστές παραδοσιακές συνταγές της Νάουσας, τις οποίες η οικογένεια Διαμάντη κατάφερε να τυποποιήσει μετά από πειραματισμούς και ανταλλαγές απόψεων και συμβουλών με νοικοκυρές της περιοχής.

Έτσι, είναι οι μοναδικοί που πέτυχαν –και το κατοχύρωσαν– να κλείσουν σε γυάλινο βάζο, χωρίς να χάνει κάτι από τη γεύση και την ποιότητά του, το γκαβόψαρο, τον πιο διάσημο τσιπουρομεζέ της Νάουσας κι ένα από τα 100 καλύτερα συνοδευτικά για τσίπουρο και ούζο της χώρας, σύμφωνα με γνωστά περιοδικά γαστρονομίας, όπως λέει η κα Διαμάντη. Σε αντίθεση με αυτό που προδιαθέτει το όνομα, πρόκειται για συσκευασμένες λεπτές λωρίδες μελιτζάνας, οι οποίες, αφού ξαλμυριστούν, αλευρωθούν και τηγανιστούν, μοιάζουν με τηγανητό γαύρο.

Ακόμη μία διαχρονική συνταγή και προϊόν του Κτήματος είναι το κιουσάφι, μια παραδοσιακή ζεστή κομπόστα με κυδώνι, μήλο, αχλάδι, σταφίδα, κανέλα και διάφορα μπαχαρικά, η οποία καταναλωνόταν κυρίως την περίοδο της νηστείας. «Είναι κομποστοποιημένα φρούτα, που οι Ναουσαίοι τα έτρωγαν στην αλάδωτη νηστεία, παραμονές μεγάλων θρησκευτικών γιορτών κ.λπ. Τα αρώματά του θυμίζουν Χριστούγεννα», λέει χαρακτηριστικά η κα Διαμάντη.

Τέλος, ακόμη ένα από τα πολλά παραδοσιακά ναουσαίικα προϊόντα που μπορεί να γευτεί ο καταναλωτής είναι η μάντζα, δηλαδή τηγανητές πιπεριές και μελιτζάνες σε σάλτσα ντομάτας, που είναι έτοιμο φαγητό προς κατανάλωση.