Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Ημερίδα Δήμου Λαρισαίων – Ενημερώθηκαν για την ωφελιμότητα και τη χρήση του πτηνού ΤΥΤΩ

10/06/2024
3' διάβασμα
imerida-dimou-larisaion-enimerothikan-gia-tin-ofelimotita-kai-ti-chrisi-tou-ptinou-tyto-323320

Ο φυσικός έλεγχος επιβλαβών τρωκτικών για τη γεωργία ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαλάνης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΑΜΚΕ ΤΥΤΩ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα – ΤΥΤΩ». Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση των κατοίκων και η γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό πτηνό Τυτώ.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται για τη δράση της κουκουβάγιας ΤΥΤΩ, τοποθετούνται τεχνητοί κλωβοί (φωλιές) σε κατάλληλα σημεία σε συγκεκριμένα σημεία του κάμπου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής και Περιαστικής Ανάπτυξης Κώστας Βλαχούλης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η δημοτική αρχή, μετά την υπογραφή της πενταετούς σύμβασης  του Δήμου Λαρισαίων, και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την ΑΜΚΕ «Οργάνωση για τη Διαχείριση και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στα Αγροτικά Οικοσυστήματα» «ΤΥΤΩ», δίνοντας έμφαση με ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και τη γνωριμία με το ωφέλιμο αρπακτικό Τυτώ, το οποίο δίνει λύση σε συγκεκριμένα  αγροτικά προβλήματα, καθώς τα επιβλαβή τρωκτικά πέρα από τις καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες, φέρουν και επικίνδυνες ζωονόσους. Οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται με ταχύ ρυθμό,  με αποτέλεσμα να καταστρέφουν ολοσχερώς την αγροτική παραγωγή και να απειλούν τη δημόσια υγεία λόγω υπερπληθυσμού. Οι ζημιές στην παραγωγή από τα επιβλαβή τρωκτικά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και συνήθως η  καταπολέμησή τους  γίνεται με την εφαρμογή φαρμάκων  (περισσότερα εκ των οποίων έχουν απαγορευτεί) στη βιολογική δε γεωργία υπάρχουν ελαχιστότατα σκευάσματα, ξοδεύοντας εργατοώρες και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής. Το νυκτόβιο αρπακτικό πτηνό Τυτώ (Tyto alba), είναι ένα είδος κουκουβάγιας/μπούφου άμεσα συνυφασμένο με την αγροτική ζωή, το οποίο ζει, φωλιάζει και αναπαράγεται εδώ και αιώνες σε παλαιά κτίρια, αποκλειστικά στα αγροτικά οικοσυστήματα. Συνεπώς, είναι ένα εμβληματικό είδος για την αγροτική διαχείριση και τη βιοποικιλότητα των αγροτικών οικοσυστημάτων, αλλά ο πληθυσμός του μειώνεται καθώς μειώνονται οι κλασικές φωλιές του, (παλαιά κτίρια, πλίνθινα, πέτρινα, αποθήκες, σιλό, κλπ.)» κατέληξε ο κ. Βλαχούλης.

Στην ημερίδα παρέστησαν ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Περιφέρειας Θεσσαλίας Δημήτρης Σταυρίδης, η προϊσταμένη της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας Ελεάννα Πορίχη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φαλάνης Κώστας Λυγούρας και το μέλος της Κοινότητας Θέμης Ντριγκόγιας.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: