Incofruit Hellas: Μεγάλη η πίεση του ανταγωνισμού στις Κλημεντίνες

Την άνοιξη και το καλοκαίρι η ζήτηση εσπεριδοειδών κινήθηκε σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Η τάση αυτή, όμως, έχει αντιστραφεί πλήρως αυτήν τη στιγμή και κυρίως στις Κλημεντίνες. Αυτό αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανασκόπηση για τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών που εξέδωσε ο Incofruit, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση αυτές τις μέρες είναι πολύ μέτρια.

Εσπεριδοειδή προσφέρονται στις ευρωπαϊκές αγορές από την Ισπανία, Ιταλία , Ελλάδα και από το Μαρόκο φθηνά και αυτό δημιουργεί αναμενόμενη πίεση στην αγορά. Τα εσπεριδοειδή φέτος χαρακτηρίζονται σε μεγάλη έκταση από μικροκαρπία, ειδικά δε οι Κλημεντίνες «υποφέρουν» από αυτό.

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε ελαφριά βελτίωση διακινηθεισών ποσοτήτων έναντι της προηγούμενης εβδομάδος, πλην όμως, με αμετάβλητη την προσφορά υπάρχει πρόβλημα, κυρίως στην ανταπόκριση της ζήτησης με τα ελληνικά προϊόντα να αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό ακόμα και στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες.

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα μετά και την παράταση του lockdown στην αγορά της Γερμανίας και άλλων καταναλωτικών αγορών, επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -6,9% (34.288 τ. έναντι 36.839 τ.),

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 69.856 τόνων εκ των οποίων 25.780 τ. προς Ιταλία έναντι 72.358 τ. και 21.072 τ. αντίστοιχα πέρσι ,αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες να αποτελούν το 24,2% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 28,2%.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο

Με βάση τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ τον μήνα Οκτώβριο διακινήθηκαν-εξήχθησαν 17.722 τόνοι ακτινιδίων με τιμολογηθείσες αξίες 0,522 ευρώ/κιλό προς Ουκρανία, 0,542 ευρώ/κιλό προς Βουλγαρία, 0,44 ευρώ/κιλό προς Κόσοβο, 0,467 ευρώ/κιλό προς Fyrom, 0,532 ευρώ/κιλό προς Αλβανία, 0,673 ευρώ/κιλό προς Λιθουανία για τυποποιημένο συσκευασμένο προϊόν Ex Factory, ενώ προς χώρες με αυστηρές απαιτήσεις τυποποίησης η μέση τιμή ήταν 1,124 ευρώ/κιλό φαινόμενο προς έλεγχο από τις αρμόδιες προς τούτο αρχές για απώλεια προστιθέμενης μετασυλλεκτικής αξίας στο προϊόν.

Επισημαίνεται ακόμη ότι: «επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας όπως η πολιτεία μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωσή τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ’ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown. Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) που ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί».

 Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, «χαιρετίζουμε την δοθείσα διαβεβαίωση από τον κύριο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι “τα εσπεριδοειδή -όπως τα μανταρίνια- θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων αν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της …τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας” με την ελπίδα και της υιοθέτησης της προληπτικής απόσυρσης (κοινωνική, προς διανομή σε σχολεία κ.ά. φορείς, αλλά και προς χυμοποίηση) για την εξισορρόπηση της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».