Incofruit Hellas: Περιορίζει τα μεταφορικά μέσα για εξαγωγές, η έλλειψη φορτίων επιστροφής

Η ύπαρξη ενδείξεων ότι και στην παρούσα συγκυρία λιγοστεύουν τα μεταφορικά μέσα για εξαγωγές επειδή δεν υπάρχουν φορτία επιστροφής, γεγονός το οποίο οδηγεί και σε επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas. 

Όσον αφορά τις αποστολές φορτίων οπωροκηπευτικών, η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε και οι διακινούμενες ακόμη ποσότητες είναι ελάχιστες. Ανακεφαλαιωτικά η εξαγωγή τους παρά την διατήρηση του όγκου στα περσινά επίπεδα, οι τιμές για την φετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -12,2% (25.475 τ. έναντι 29.024 τ.) και ελπίζουμε με προοπτική κάλυψης της απώλειας -17,2% την απελθούσα περίοδο σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18%.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 45.982 τόνων, εκ των οποίων 21.488 τόνοι προς Ιταλία έναντι 47.407 τόνων και 17.7414 τόνων αντίστοιχα πέρσι ,αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες να αποτελούν το 21,6% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου του 25,7% μεταξύ των οποίων σε ΗΠΑ 2.545 τόνοι, Καναδά 775 τόνοι με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς και προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας. Μετά τη δοκιμαστική αποστολή πέρσι, ξεκίνησαν φέτος οι εξαγωγές ακτινιδίων προς την Αργεντινή.

Οι εξαγωγές «πρώιμων» ποικιλιών ακτινιδίων τον Σεπτέμβριο ξεπερνούσαν την παραγωγή που προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ!

Όπως δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης, από “Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους”, που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ, ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων και εσπεριδοειδών.

Συνεχίσθηκε και κατά την ανασκοπούμενη εβδομάδα να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές, φορτία ακτινιδίων γιατί δεν ήταν τυποποιημένα συσκευασμένα, αλλά με το χέρι στον αγρό εντός Bins (μέσου ρητώς απαγορευμένου). Τα ακτινίδια αυτά δεν προορίζονται για την ιταλική καταναλωτική αγορά ,αλλά για το συσκευαστήριο κάποιου Ιταλού εμπόρου προκειμένου να διατεθούν σαν ιταλικά ακτινίδια, πρακτική που νομίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί καθόλου τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι η εφαρμοζόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ. Β’, όπως τροποποιήθηκε είναι αυτή που αφορά τα ακτινίδια σε εκτέλεση του Καν 543/2011 επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά.

Με βάση τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ τον μήνα Σεπτέμβριο διακινήθηκαν-εξήχθησαν 5.225 τόνοι ακτινιδίων υποτίθεται των επιτρεπομένων ποικιλιών (εκ των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν είναι αυτού του όγκου η παραγωγή τους) με τιμολογηθείσες αξίες 0,525 ευρώ/κιλό προς Ουκρανία, 0,63 ευρώ/κιλό προς Βουλγαρία, 0,58 ευρώ/κιλό προς Εσθονία, 0,765 ευρώ/κιλό προς Σερβία, 0,56 ευρώ/κιλό προς Αλβανία για τυποποιημένο συσκευασμένο προϊόν Ex Factory φαινόμενο το οποίο χρήζει ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές.      

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας ακόμη και στον λιμένα της Πάτρας ,του Προμαχώνα (που τελευταία υπάρχει λόγω ελέγχων στην Ηγουμενίτσα εκτροπή φορτώσεων) και στις Εθνικές οδούς που δραστηριοποιήθηκαν ήδη συνεργεία ελέγχου τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.ά.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και νέκρωση των φυτών ακτινιδιάς –Moria– που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμισης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid-19 από τη μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα, αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Ελπίζουμε ότι στην σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 19 Νοεμβρίου θα υιοθετήσει ένα σχέδιο συμφωνίας Brexit , για τη μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας με την Μεγάλη Βρετανία από 1/1/2021».