Incofruit Hellas: Συνεχίζεται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς η εξαγωγή ακτινιδίων

Εντατικοποιούνται μέρα με τη μέρα οι εξαγωγές ακτινιδίων, καθώς η χρονιά φέτος είχε με μιας εβδομάδας οψιμότητα σε σύγκριση με την περσινή. Έτσι, αυτή την εβδομάδα, μέχρι σήμερα 30 Οκτωβρίου οι αποστολές ανήλθαν σε 22.426 τόνους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πιστή εφαρμογή των διατάξεων όσον αφορά τη διακίνηση ακτινιδίων. Όπως είπε, μιλώντας στο ypaithros.gr, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, από τα φορτία που ελέγχθηκαν κατά τη διακίνηση ακτινιδίων μέχρι τώρα, ένα ποσοστό της τάξης του 27%-30% διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν συμβατό με τις προδιαγραφές της ΚΥΑ τόσο ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (ελάχιστα σάκχαρα και brix) όσο και ως προς την επισήμανση ή ως προς τα μέσα διακίνησης (π.χ. σε απαγορευμένες κλούβες). Από το σύνολο των ελεγχθέντων φορτίων, το 6% δεσμεύτηκε γιατί δεν πληρούσε τα απαραίτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου έχει ως εξής:

«H ροή των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζει να είναι υποτονική και οι τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -11,7% (22.709 τ. έναντι 23.452 τ.) και ελπίζουμε με προοπτική κάλυψης της απώλειας -17,2% την απελθούσα περίοδο σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18%. 

Ξεκίνησε με μικρούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών και  μανταρινιών και λεμονιών.

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς, με προοδευτικά συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες ανταποκρινόμενες στις κατάλληλες απαιτήσεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους «εμπόρους» και πρόσφατα Βρετανούς που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατ’ ευθεία από τον αγρό) και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων.

Συνεχίσθηκε και την ανασκοπούμενη εβδομάδα ευάριθμα φορτία ανώριμων ακτινιδίων να έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές τόσο γιατί δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας, όσο και –κυρίως– γιατί διακινήθηκαν σε απαγορευμένους περιέκτες (κλούβες μεταφοράς), αλλά και bins, απαγορευμένη ρητώς συσκευασία («ασυμπτωματικός μεταδότης του βακτηρίου της ακτινιδιάς» και επικαλυμμένα με χαρτοκιβώτια), συσκευασμένα με το χέρι στον αγρό ακόμη.

Σημειώνεται ότι από την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ. Β’) όπως τροποποιήθηκε η επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά.

Χαιρετίζουμε το έργο των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών και ζητούμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας, ακόμη και στον λιμένα της Πάτρας, αλλά και μέσω Προμαχώνα (που τελευταία υπάρχει –λόγω ελέγχων στην Ηγουμενίτσα– εκτροπή προς φόρτωση) και στις Εθνικές οδούς που δραστηριοποιήθηκαν ήδη συνεργεία ελέγχου, τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.ά.) προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και «νέκρωση των φυτών ακτινιδιάς», Moria, που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγή δυσφήμισης των προϊόντων μας και κυρίως λόγω Covid από τη μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα, αλλά επιπρόσθετα και την αποτροπή κυκλοφορίας (μανταρινιών, πορτοκαλιών) φυσικών και αποπρασινισμένων χωρίς τα προβλεπόμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

«Τα πορτοκάλια για να έχουν ικανοποιητικές οργανοληπτικές ιδιότητες για τον καταναλωτή πρέπει ο δείκτης ωριμότητος (σχέση σάκχαρα/οξέα) να είναι τουλάχιστον έξι και μισό προς 1 (6,5:1)». «Τα εσπεριδοειδή που πληρούν τα κριτήρια ωριμότητος με εξαίρεση τον χρωματισμό μπορούν να «αποπρασινιστούν…» «Απαγορεύεται η χρήση χρωστικών ουσιών…» ως αναφέρεται σε σχετικές εγκυκλίους».