Incofruit: Η μικροκαρπία πιέζει τις τιμές των εσπεριδοειδών, καλύτερες οι προοπτικές για τον Δεκέμβριο

Η παραγωγή εσπεριδοειδών καταγράφει αύξηση αριθμού καρπών για όλα τα είδη. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό μικρών μεγεθών, μερικά εκ των οποίων, πιθανώς, προορίζονται για τη βιομηχανία μεταποίησης (χυμοί κ.ά.) και εκτιμάται ότι η προς συγκομιδή εμπορεύσιμη ποσότητα θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα για πορτοκάλια και ελαφρώς αυξημένη για το σύνολο των μανταρινιών.

Οι σημερινές μεσοσταθμικές τιμές Κλημεντίνης έχουν διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό τους είναι μικρού μεγέθους. Ελπίζουμε ότι με την ωρίμανση των Κλημεντινών με ικανοποιητικό μέγεθος, την είσοδο νέων ποικιλιών μανταρινιών Νόβα και πορτοκαλιών Navel, εξαιρετικής ποιότητας και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και κυρίως λόγω βελτιωμένης ζήτησης ενόψει των εορτών Χριστουγέννων θα έχουμε διόρθωση των τιμών.

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας, γεγονός το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα, σημειώνουν οι εξαγωγείς.

Επισημαίνεται, ακόμη, ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και οι πολύωρες καθυστερήσεις λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε και συνεχίζει με ελάχιστες διακινούμενες ποσότητες. Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την φετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -9% (29.716 τ. έναντι 32.645 τ.), σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18% .

Συνεχίζεται, επίσης, η εξαγωγή ακτινιδίων, 58.947 τ. εκ των οποίων 24.373 τ. προς Ιταλία έναντι 60.891 τ. και 19.757 τ. αντίστοιχα πέρσι, αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες, εκτός ΕΕ, χώρες να αποτελούν το 23,4% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 26,6%.

Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ’ ευθείαν από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Όπως τονίζεται στο δελτίο του Incofruit, «ζητείται από την πολιτεία όπως μεριμνήσει για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας, αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωσή τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ’ εξαίρεση των προβλεπόμενων ελέγχων στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown. Και ακόμη, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.ά.) ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια, αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown ,για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί.

Σε σχέση με το Brexit, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, δήλωσε: «σε περίπου ένα μήνα οι Βρετανοί θα εγκαταλείψουν σίγουρα την ΕΕ. Όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν είναι ακόμη πλήρως προετοιμασμένες για το τι έρχεται. Γενικά, υπάρχει η εντύπωση ότι το νέο καθεστώς δεν θα είναι πολύ κακό, όμως υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία. Θα υπάρξει ή δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία; Πολλοί κανόνες και πρωτόκολλα τροποποιούνται καθημερινά, καθώς μέρα με την μέρα, η βρετανική κυβέρνηση ενημερώνει τους κανονισμούς του Brexit στις ιστοσελίδες της.

Οι εταιρείες εξακολουθούν να υποθέτουν ότι μια εμπορική συμφωνία δεν απαιτεί πλήρη τελωνειακά έγγραφα. Αυτό είναι λάθος. Τελωνειακά έγγραφα απαιτούνται σε όλες τις περιπτώσεις για εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από 1/1/2021 προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρισκόμαστε στη μέση της εποχής εμπορίας των χειμερινών οπωροκηπευτικών μας και τα φρούτα, τα λαχανικά, θα αντιμετωπίσουν τα πρώτα εμπόδια της νέας κατάστασης με επιβαρύνσεις τελωνισμού, κόστους μεταφοράς και δασμούς εισαγωγής (π.χ. μανταρίνια 16%)».