Ινδία: Αγρότες που διαδηλώνουν συγκρούστηκαν για δεύτερη ημέρα με τις δυνάμεις ασφαλείας

Ινδοί αγρότες που προσπαθούν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, συγκρούστηκαν για δεύτερη ημέρα σήμερα με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες χρησιμοποίησαν drones για να ρίξουν δακρυγόνα, σύμφωνα με εικόνες τηλεοπτικών δικτύων.

Εκατοντάδες αγρότες, που ταξιδεύουν με φορτηγά και αυτοκίνητα γεμάτα τρόφιμα, κλινοσκεπάσματα και άλλες προμήθειες, άρχισαν να κατευθύνονται στο Νέο Δελχί χθες Τρίτη το πρωί, αφού οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων τους και της κυβέρνησης της Ινδίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής για την πώληση των προϊόντων τους.

Οι διαδηλωτές έχουν σταματήσει στο Σάμπχου, που χωρίζει τα κρατίδια Πουντζάμπ και Χαριάνα, από όπου κατάγονται οι περισσότεροι αγρότες, σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά από τον προορισμό τους.

«Θέλουμε ο πρωθυπουργός να βγει μπροστά και να μιλήσει στους αγρότες», δήλωσε ο Σαρουάν Σινγκ Πάντχερ γενικός γραμματέας της επιτροπής αγροτών του κρατιδίου Πουντζάμπ δήλωσε στο ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ζήτησε από τους αγρότες να συζητήσουν το θέμα. «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες να μιλήσουμε με τα συνδικάτα των αγροτών με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Αρζούν Μούντα σήμερα.

Το 2020 δεκάδες χιλιάδες Ινδοί αγρότες είχαν κατασκηνώσει στις εισόδους του Νέου Δελχί διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική μεταρρύθμιση που προωθούσε η Μόντι.

Η διαμαρτυρία τους διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, ως το φθινόπωρο του 2021, ενώ στη διάρκεια διαδηλώσεων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Στις 26 Ιανουαρίου 2021, την Ημέρα της Δημοκρατίας, οι αγρότες έσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισήλθαν στο Νέο Δελχί.

Οι διαδηλώσεις τερματίστηκαν όταν η κυβέρνηση συμφώνησε να αποσύρει κάποια άρθρα της αγροτικής μεταρρύθμισης και δεσμεύθηκε να βρει τρόπους να διασφαλίσει την επιβολή ελάχιστης τιμής πώλησης για όλα τα προϊόντα.

Τώρα οι αγρότες καταγγέλλουν ότι η ινδική κυβέρνηση καθυστερεί να εφαρμόσει την υπόσχεση αυτή.

Σε εικόνες που μετέδωσε το ANI φαίνονται τα οδοφράγματα που έχει στήσει η αστυνομία, με τσιμεντένιες πλάκες και συρματόπλεγμα, όπως και μέλη των δυνάμεων της τάξης με πλήρη εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών.

Στο κρατίδιο Χαριάνα έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ ως αύριο Πέμπτη το βράδυ.

Οι αγρότες έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος στην Ινδία εξαιτίας του αριθμού τους. Οι νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την ώρα που πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές του Απριλίου.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Χιλιάδες αγρότες αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ινδία λόγω της φτώχειας, των χρεών και των επιπτώσεων που έχουν στις σοδειές τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ