Ινδία: Προσωρινό «μπλόκο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στη νομοθεσία που κατέβασε τους αγρότες στους δρόμους

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο μέτωπο των μαινόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ινδία. Σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς Τύπου, το Ανώτατο Δικαστήριο της ασιατικής χώρας αποφάσισε την προσωρινή αναβολή της εφαρμογής των επίμαχων νέων νόμων που έχουν προκαλέσει την οργή των αγροτών, δίνοντας εντολή για τη σύσταση τετραμελούς ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς.

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι οι αγροτικοί νόμοι εγκρίθηκαν χωρίς επαρκή διαβούλευση και εξέφρασε απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο προχώρησαν οι συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των ηγετών των αγροτών.

Η διορισμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων είναι επιφορτισμένη με το να αφουγκραστεί τις ενστάσεις των αγροτών ενάντια στην αγροτική νομοθεσία και να αξιολογήσει ποιες διατάξεις των τριών αγροτικών νόμων χρειάζεται να τροποποιηθούν. Παρ’ όλα αυτά, οι επικεφαλής του αγροτικού κινήματος ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαδικασία ακρόασης ενώπιον της επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη της «είναι φιλοκυβερνητικά και έχουν ταχθεί υπέρ της επίμαχης νομοθεσίας».

Οι Ινδοί αγρότες υποστηρίζουν ότι η νομοθεσία που ψηφίσθηκε τον Σεπτέμβριο θα τους καταστήσει ευάλωτους στην εταιρική απληστία και θα καταβαραθρώσει τα έσοδά τους. Για περισσότερες από 45 ημέρες, δεκάδες χιλιάδες διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσίας μπλοκάροντας δεκάδες κεντρικούς αυτοκινητόδρομους στα περίχωρα του Νέου Δελχί.

Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα αποχωρήσουν έως ότου η κυβέρνηση καταργήσει τους νόμους.