Ηνωμένα Έθνη: Μπλοκαρισμένες για μήνες στα σύνορα της Γάζας οι αποστολές ζωοτροφών

Αποκλεισμένες για μήνες στα σύνορα της Γάζας παρέμειναν αποστολές ζωοτροφών που προορίζονταν για γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, σύμφωνα με τον FAO, με τον οργανισμό να ειδοποιεί για τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται ώστε να επεξεργαστούν (με τη διαδικασία του υποκαπνισμού) και να αποσταλούν εκ νέου τα φορτία, τα οποία ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα φτάσουν στον προορισμό τους και φυσικά αν θα προλάβουν ζωντανά τα ζώα.

Όπως υπογράμμισε την περασμένη Τρίτη η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τα φορτία παρέμειναν εγκλωβισμένα στα σύνορα στο πλαίσιο των ισραηλινών πιέσεων κατά των μαχητών της Χαμάς. Πρόκειται για κριθάρι που προοριζόταν για γεωργούς και κτηνοτρόφους, κυρίως στη βόρεια Γάζα. Θα ήταν «αρκετό για να παράγει γάλα για όλα τα παιδιά στη Γάζα για περισσότερο από έναν μήνα», δήλωσε ο Abdul-Hakim Elwaer, βοηθός γενικός διευθυντής στον FAO.

Η ανθρωπιστική βοήθεια, ειδικά στην απομονωμένη βόρεια Γάζα, φαίνεται ότι δεν φτάνει στον προορισμό της, με ένα «μπαλάκι ευθυνών» να επιρρίπτεται μεταξύ Ισραήλ και ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του FAO, οι ζωοτροφές απορρίφθηκαν στα σύνορα, καθώς αποστολές προτεραιότητας ήταν τα τρόφιμα και το νερό, με τον ίδιο να ενημερώνεται, πλέον, στα τέλη Μάρτη για την άρση της απαγόρευσης, όπως ισχυρίζεται.

Η εμπόλεμη κατάσταση έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα, αφήνοντας άστεγους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους, ενώ τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα σπανίζουν, με τα Ηνωμένα Έθνη να προειδοποιούν για λιμό.