Ηνωμένο Βασίλειο: Η κυβέρνηση στρέφεται στους φυλακισμένους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων αγρεργατών

m-bretania-agrotes
Με τον «πονοκέφαλο» να εντείνεται ενόψει της οριστικής εξόδου της χώρας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος πρότεινε την επιστράτευση των κρατουμένων στα σωφρονιστικά ιδρύματα ανά τη βρετανική επικράτεια, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά εργατικού δυναμικού στην αγροτική ύπαιθρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, David Gauke, πρότεινε όσοι κρατούμενοι έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά να επιβραβεύονται διά της τοποθετήσεώς τους σε θέσεις αγροτικών εργασιών σε αγροκτήματα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου ROTL. Πρόκειται για μια στρατηγική που αποσκοπεί στη σταδιακή επανένταξη των κρατουμένων, συμβάλλοντας αφενός στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους για όσο καιρό βρίσκονται υπό κράτηση και αφετέρου στην αύξηση των ευκαιριών απασχόλησής τους, αφότου αποφυλακίζονται. Παράλληλα, το σχέδιο δύναται να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού του τομέα μετά το Brexit, αξιοποιώντας τα πρόσθετα εργατικά χέρια.

«Η έξοδος από την ΕΕ είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στο εργατικό δυναμικό σε τομείς, όπως η γεωργία. Βλέπω, λοιπόν, μια ευκαιρία τόσο για τους φυλακισμένους όσο και για τους εργοδότες, ιδιαίτερα εκείνους που δραστηριοποιούνται στους τομείς αυτούς», δήλωσε ο Gauke.

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ανωτέρω στρατηγικής εξέφρασε η πρόεδρος του συμβουλίου της Ένωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας (NFU) για τα κηπευτικά, Ali Capper, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τον πρωτογενή τομέα με σταθερό εργατικό δυναμικό μακροπρόθεσμα. «Σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να γεμίσουν κάποια κενά, αλλά υπάρχουν 80.000 θέσεις εποχικής εργασίας για την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τη συσκευασία των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε χαρακτηριστικά.