Ιολογικές αναλύσεις από ΑΠΘ για το αίτιο παραμόρφωσης σε ροδάκινα και νεκταρίνια Πέλλας και Ημαθίας

18/06/2024
6' διάβασμα
iologikes-analyseis-apo-apth-gia-to-aitio-paramorfosis-se-rodakina-kai-nektarinia-pellas-kai-imathias-323381

Το μυστήριο της παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών που εξακολουθεί να «πλανάται» πάνω από τον κάμπο της Μακεδονίας και λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καλούνται να λύσουν αρμόδιοι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Εύχομαι από τις ιολογικές αναλύσεις που θα “τρέχουμε” για το επόμενο εξάμηνο, να οδηγηθούμε στο αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση. Εάν το φαινόμενο είναι ιολογικό, τότε θα το βρούμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Φυτικής Ιολογίας στο ΑΠΘ, Βαρβάρα Μαλιόγκα.

Όπως εξήγησε, εφόσον προσδιοριστεί το αίτιο που προκαλεί αυτή την παραμόρφωση στα πυρηνόκαρπα σε Πέλλα και Ημαθία, τότε «θα μπορέσουν να προγραμματιστούν και να τεθούν σε εφαρμογή όλες οι απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπισή του, όπως και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, που θα επιτρέψουν και την καταπολέμησή του». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, βάσει της Προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη με την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) «εμείς θα τρέξουμε αποκλειστικά και μόνο ιολογικές αναλύσεις και πραγματικά εύχομαι να βρούμε το αίτιο».

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΑΠΘ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα έχουμε αποτελέσματα από τις ιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων που θα πραγματοποιήσουν», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου και εκφράζοντας την «τεράστια» ανησυχία που επικρατεί στην περιοχή για την εξάπλωση του φαινομένου, σημείωσε ότι οι όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς και μαζί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, «έχουμε ενωθεί σε μια γροθιά και σε απόλυτη συνεργασία “τρέχουμε” με πολύ γοργά βήματα όλες τις ενέργειες που απαιτούνται».

Στόχος όλων, όπως είπε, είναι να γίνει άμεσα καταγραφή της έκτασης του φαινομένου της παραμόρφωσης των πυρηνοκάρπων στον κάμπο της Μακεδονίας, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η ΔΑΟΚ έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Μπενάκειο Ινστιτούτο, προκειμένου να εντοπιστεί το αίτιο.

Σήμερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ ανοίγει το ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταχώρισης των «προβληματικών» αγροτεμαχίων ενώ μέσα στο επόμενο 20ήμερο αναμένεται να έχει υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο της παραμόρφωσης των πυρηνοκάρπων που εντοπίζεται σε Πέλλα και Ημαθία.

Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που έγινε η διοίκηση της Διεπαγγελματικής οργάνωσης Πρυηνοκάρπων αποφάσισε τα εξής έντεκα σημεία:

*Την καταγραφή όλων των εκτάσεων που εμφανίστηκε το πρόβλημα και την καταχώρηση των στοιχείων σε ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα για να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και να αναλυθούν τα δεδομένα.

*Τα στοιχεία θα υποβάλλονται σε ειδικό έντυπο το οποίο θα υπογράφει ο αγρότης καλλιεργητής του οπωρώνα και θα βεβαιώνει είτε ο γεωπόνος της Συλλογικής Οργάνωσης, είτε ο γεωπόνος σύμβουλος του καλλιεργητή όταν δεν είναι μέλος οργάνωσης.

*Τα δεδομένα θα καταχωρούνται από τους ως άνω γεωπόνους σε ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε περιβάλλον «I-cloud» και θα δοθούν κλειδάριθμοι για πρόσβαση.

*Μετά την καταχώρηση των δεδομένων τα πρωτότυπα χειρόγραφα έντυπα θα παραδοθούν στις κατά τόπους ΔΑΟΚ που υπάγεται ο κάθε δηλών παραγωγός.

*Στην καταγραφή θα δηλώνεται με ακρίβεια κάθε στοιχείο όπως για παράδειγμα η ποικιλία, ο αριθμός δένδρων που προσβλήθηκε, η συνολική έκταση και κάθε στοιχείο που θα ζητείται με βάση πάντα την τελευταία υποβληθείσα δήλωση του ΟΣΔΕ, με την οποία και θα διασταυρωθούν τα δεδομένα.

*Θα δοθούν το επόμενο διάστημα κατευθύνσεις, αφού γίνουν συνεννοήσεις με τις κρατικές υπηρεσίες, για το πώς θα διαχειριστούμε τα προσβληθέντα από την ασθένεια φρούτα καθώς και τα προσβληθέντα δένδρα τα οποία πρέπει να καταστραφούν.

*Θα πρέπει να επιδειχτεί η μέγιστη υπευθυνότητα στην συνολική διαχείριση του προβλήματος για να μην επεκταθεί το φαινόμενο.

*Θα αποσταλούν δείγματα στο Μπενάκειο Ινστιτούτο-ήδη εστάλησαν- καθώς, και θα επιδιωχθεί να σταλούν και σε αντίστοιχα του εξωτερικού-ήδη αναζητάτε το πλέον αρμόδιο.

*Θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα όπου υπάρχει το πρόβλημα, για να συντονίζουν τις ενέργειες.

*Θα ζητηθεί να υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να επιτηρεί και να συντονίζει κεντρικά τις ενέργειες.

*Η εκρίζωση των προσβληθέντων δένδρων και οπωρώνων θα ζητηθεί να ενισχυθεί οικονομικά.

Μεταξύ άλλων, μετά τη σύσκεψη που έγινε, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα συντονίζει τις προσπάθειας περιορισμού του φαινομένου και της λήψης ενεργητικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 15 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στη Βέροια με πρωτοβουλία της Eθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και με θέμα «Ενημέρωση των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ (ΚΥΔ) σχετικά με τη δημιουργία ηλεκτρονικού προγράμματος καταχώρισης των αγροτεμαχίων στα οποία έχει παρατηρηθεί η παραμορφωτική ασθένεια στην καλλιέργεια της ροδακινιάς».

Η εκδήλωση έγινε παρουσία και του υφυπουργού Aγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να υλοποιηθούν με στόχο να μπορέσει να συνεχιστεί η καλλιέργεια της ροδακινιάς, οι μεταποιητές να έχουν προϊόν και οι παραγωγοί να έχουν όλα τα εφόδια για να παράγουν και να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Ο κ. Σταμενίτης εξήρε τη σημασία και σπουδαιότητα της καταγραφής της έκτασης του φαινομένου, του εντοπισμού του αιτίου εκδήλωσής του και του περιορισμού του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για να γίνουν όλα τα προαναφερόμενα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί πού ακριβώς οφείλεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: