Τον Ιούλιο στην Κρήτη το θερινό σχολείο για αγροτικούς συμβούλους

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πρώτο θερινό σχολείο για αγροτικούς συμβούλους στο πλαίσιο του προγράμματος i2connect. Θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 29 Ιουλίου και η θεματική του θα είναι η αλληλεπιδραστική καινοτομία στον αγροτικό τομέα.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο Αλέξανδρος Κουτσούρης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, «στο θερινό σχολείο μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές πανεπιστημίων με αντικείμενο των σπουδών τους σχετικό με τη γεωργία ή τη συμβουλευτική. Στόχος είναι να εκπαιδευτούν ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τους αγρότες, καταγράφοντας τις ιδέες τους για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Μέχρι σήμερα η καινοτομία διδάσκεται ως ένα αντικείμενο που οι επιστήμονες προσπαθούν να τη διαδώσουν στους αγρότες.

Εμείς επιχειρούμε να βρούμε τους τρόπους εκείνους μέσω των οποίων θα συλλάβουμε τις καινοτόμες ιδέες των ίδιων των γεωργών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν και μέσω της καινοτομίας».

Διαδραστικά μαθήματα

Ο αριθμός των φοιτητών που θα παρακολουθήσουν το θερινό σχολείο θα είναι περιορισμένος, γύρω στα 20 άτομα, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούρης «η διδασκαλία δεν θα είναι απλώς θεωρητική. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν μέσω ασκήσεων και πρακτικών εφαρμογών, ενώ θα χωρίζονται σε ομάδες για την εφαρμογή των ασκήσεων. Επομένως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί μεγαλύτερη ομάδα φοιτητών».

Ενδιαφέρον

Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 30 Απριλίου και σύμφωνα με τον κ. Κουτσούρη έχουν ενημερωθεί όλοι οι εταίροι του έργου για να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες στα τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, καθώς και στο δίκτυο συμβουλευτικής της Ευρώπης EUFRAS. «Μέχρι στιγμής, αν και είναι νωρίς, έχουμε λάβει κάποιες αιτήσεις φοιτητών», καταλήγει ο κ. Κουτσούρης. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του ευρωπαϊκού προγράμματος i2connect για τη δήλωση συμμετοχής.