ΙΟΒΕ – ΣΕΒΤ: Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Η εξαίρεση του ελαιολάδου και ο ρόλος του στις τιμές καταναλωτή
06/08/2024
4' διάβασμα
iove-sevt-apoklimakonetai-o-plithorismos-sta-epexergasmena-trofima-301582

Σε υψηλότερα επίπεδα στα επεξεργασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένου του ελαιολάδου) από ό,τι στα νωπά κινήθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας, με την περίπτωση του ελαιολάδου να διατηρεί υψηλά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, παρά τις τάσεις αποκλιμάκωσης που καταγράφονται από τις αρχές του 2023, σε σύγκριση πάντα με την έντονη αύξηση που σημειώθηκε το 2022.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Συνδέσμου Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών και δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες μέρες (Ιούλιος 2024), τον Μάιο του 2024 ο πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ηπιότερος χωρίς το ελαιόλαδο (0,7%) έναντι πληθωρισμού 3,0% στην κατηγορία συμπεριλαμβανομένου του προϊόντος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ευρύτερα στην περίπτωση των επεξεργασμένων τροφίμων, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά το ελαιόλαδο, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) κατέγραψε –έστω και μικρή– υποχώρηση, κατά -0,8%. Ωστόσο, η αύξηση για τα είδη διατροφής στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερη από το γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή, όπως σημειώνεται, συνθήκη που καταγράφεται από τα μέσα του 2022.

Ενδεικτικά, το μέσο επίπεδο τιμών των ειδών διατροφής τον Μάιο του 2024, ήταν υψηλότερο κατά 29,3% σε σύγκριση με εκείνο του 2020, που λαμβάνεται ως έτος αναφοράς, ενώ το αντίστοιχο γενικό επίπεδο τιμών καταναλωτή ήταν υψηλότερο κατά 17,7%. Οι μεταβολές στα επίπεδα των τιμών διαφοροποιούνται στις επιμέρους κατηγορίες τροφίμων και συγκεκριμένα αν «απομονωθεί» η επίπτωση της αύξησης των τιμών του ελαιολάδου (+139%), η άνοδος του επιπέδου τιμών των υπόλοιπων ειδών διατροφής μειώνεται σε 25,7% σε σύγκριση με το 2020, διευκρινίζεται. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το μέσο επίπεδο τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων (εξαιρουμένου του ελαιολάδου) παρουσιάζει μικρή διακύμανση και δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά από τον Μάρτιο του 2023.

Αναφορικά με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς το ελαιόλαδο, αυτά περιόρισαν τον πληθωρισμό στην κατηγορία των ειδών διατροφής την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2024 (όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα), με τον Γενικό Δείκτη Τιμών των Τροφίμων να δείχνει ότι υποχωρεί αισθητά.

Εξέλιξη Δείκτη Τιµών Καταναλωτή

Οι τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού τη διετία 2022-2023 στα είδη διατροφής παρατηρείται εντονότερη εάν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, με την ισχυρότερη μείωση του πληθωρισμού να αφορά την κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων, συνοψίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Εξετάζοντας μεμονωμένα την περίπτωση του ελαιολάδου, αν και έχει υποχωρήσει από την αρχή του έτους (67,4% τον Ιανουάριο 2024), ο πληθωρισμός των τιμών του τον Μάιο του 2024 παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο της τάξεως του 56,8%, τη στιγμή που άλλες κατηγορίες ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά, είχαν ακόμη και αρνητικό πρόσημο (-0,9% και -1,9%, αντίστοιχα).

Ως προς την κατηγορία των νωπών τροφίμων, την ίδια περίοδο ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 3,1% σε σύγκριση με τον Μάιο 2023. 

Η κατάσταση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την ΕΕ-27

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό μεταβολής του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα Τρόφιμα στη χώρα μας σε σύγκριση με την ΕΕ των 27, αυτός ανήλθε σε 2,5% έναντι του 1,4% στην Κοινότητα, ενώ σωρευτικά ο εγχώριος ΕνΔΤΚ των τροφίμων την περίοδο Ιανουαρίου 2021-Μαΐου 2024 παρουσίασε παρόμοια άνοδο με τον αντίστοιχο της ΕΕ-27, 29,4% σε σχέση με το 30,6% της ΕΕ. Ομοίως, ειδικότερα για την περίπτωση των νωπών τροφίμων ο ΕνΔΤΚ για την Ελλάδα ήταν στα 26,9%, έναντι 26,8% στην ΕΕ, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα καταγράφηκε η άνοδος του εγχώριου ΕνΔΤΚ (30,3%) για τα επεξεργασμένα έναντι του 31,9% για την ΕΕ. Όμως, συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο, η αύξηση του εγχώριου ΕνΔΤΚ κατά την ίδια περίοδο ήταν στο 137,2% σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από το 121,5% της ΕΕ-27.

Συµβολή των επιµέρους κατηγοριών τροφίµων (%)στη µεταβολή του ΓΔΤΚ στα τρόφιµα