Συνεχίζει υψηλά το αγροδιατροφικό πλεόνασμα εμπορίου για την ΕΕ
Υψηλότερο από πέρυσι παραμένει το πλεόνασμα του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων για την ΕΕ, διαπιστώνει η Κομισιόν συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων του Απριλίου του 2024. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν, το πλεόνασμα από το εμπόριο προϊόντων αγροδιατροφής ανήλθε στα 5 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 4% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, παρά τη μείωση που κατέγραψε κατά 25% από τον προηγούμενο μήνα.
Αθροιστικά, κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων έφτασαν τα 77,8 δισ. ευρώ, επίπεδο παρόμοιο με εκείνο του αντίστοιχου διαστήματος του 2023 (+2%). Σταθερές, σε σύγκριση με το 2023, αναφέρονται και οι εισαγωγές, που σωρευτικά στο τετράμηνο ανήλθαν στα 54,9 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ εξάγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, με τις περισσότερες κατηγορίες να επιδεικνύουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, αφού σε 21 εξ αυτών οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ
Μόνο τον Απρίλιο, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στην κατηγορία ανήλθαν στα 19,8 δισ. ευρώ, παραμένοντας σχετικά σταθερές (-1,5%) –σε υψηλά επίπεδα– σε σύγκριση με εκείνες του Μαρτίου 2024 και υψηλότερες κατά 10% από πέρυσι. Κύρια αιτία παρέμειναν και για τον εξεταζόμενο μήνα οι αυξημένες τιμές σε ελιές και ελαιόλαδο, οι οποίες θεωρείται ότι συνέβαλαν στην αυξημένη αξία εξαγωγών, σε αντίθεση με τη μείωση που είχαν άλλα φυτικά έλαια και σιτηρά. Ενδεικτικά, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 62% (+972 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2023) κυρίως λόγω των υψηλών τιμών, όπως επισημαίνεται.
Θετικό εμπορικό ισοζύγιο σε 21 κατηγορίες εξαγόμενων προϊόντων
Η ΕΕ εξάγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, με τις περισσότερες κατηγορίες να επιδεικνύουν θετικό εμπορικό ισοζύγιο, αναφέρει η ανάλυση της Κομισιόν, αφού σε 21 εξ αυτών οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.
Ως προς τους προορισμούς, οι αυξημένες τιμές σε ελιές και ελαιόλαδο ήταν περισσότερο αυτές που κατέστησαν τις ΗΠΑ προορισμό με την υψηλότερη αύξηση ως προς τις εξαγωγές της ΕΕ (+9% ή +829 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι εξαγωγές σωρευτικά προς την Κίνα κατέγραψαν τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε αξία, κατά 11% (-565 εκατ. ευρώ), λόγω κυρίως των μειώσεων σε όγκο και αξία στις δύο πρώτες εξαγωγικές κατηγορίες, τα παρασκευάσματα δημητριακών (-27%) και το χοιρινό κρέας (-32%).
Υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές από Τυνησία λόγω των τιμών στο ελαιόλαδο
Με μηνιαία αύξηση κατά 10%, αλλά και ετήσια κατά 12%, στα 14,8 δισ. ευρώ ανήλθαν οι αντίστοιχες εισαγωγές για την ΕΕ. Πέραν των αυξημένων αξιών σε ελιές και ελαιόλαδο, προϊόντα κακάο, φρούτα και ξηροί καρποί προστέθηκαν στη λίστα των αυξήσεων, αντίθετα, ελαιούχοι σπόροι και σιτηρά κατέγραψαν μειώσεις. Εν αντιθέσει με τις εξαγωγές, οι εισαγωγές της Κοινότητας συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, με τις τρεις κυριότερες (καφέ, τσάι, κακάο και μπαχαρικά, φρούτα και ξηροί καρποί, ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχα προϊόντα) να αντιπροσωπεύουν το 43% των συνολικών εισαγωγών.
Η Ακτή του Ελεφαντοστού (+42%) και η Νιγηρία (+82%) ήταν από τους πιο «ευνοημένους» προμηθευτές, λόγω των υψηλότερων τιμών στο κακάο, ενώ τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία κατέγραψε η Τυνησία (+121%), οι εξαγωγές της οποίας υπερδιπλασιάστηκαν λόγω των ευρωπαϊκών εισαγωγών ελαιολάδου.