ΗΠΑ: Τι αλλάζει για τους αγρότες με την εκλογή Μπάιντεν

✱ Εμπόριο, κοινωνική πολιτική, λειτουργία ανταγωνισμού και περιβάλλον στην κορυφή της αγροτικής ατζέντας των Δημοκρατικών
✱ Σημαντικό εμπόδιο η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία

Μετά από μια διαδικασία-θρίλερ, που άργησε αρκετές μέρες μέχρι να ξεδιαλύνει, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, αναδείχθηκε νικητής των επεισοδιακών 59ων αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκθρονίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ. Τι σημαίνει, όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα για τον αγροδιατροφικό κλάδο στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο;

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να ακολουθήσει διαφορετική ρότα από αυτήν του Τραμπ σε μέτωπα όπως το εμπόριο, οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί, τα μεγάλα αγροτικά συμφέροντα και η επισιτιστική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ίσως ωθήσουν τον Μπάιντεν να συνεχίσει την τακτική Τραμπ, όσον αφορά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης προς τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα. Αυτό θα σημάνει τη διοχέτευση νέων τεράστιων χρηματικών ποσών σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές απώλειες εξαιτίας των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Χαλαρότερη δασμολογική πολιτική

Από την άλλη πλευρά, εάν ο Μπάιντεν ρίξει τους τόνους στο εμπόριο και χαλαρώσει το αυστηρό καθεστώς δασμών που επέβαλε ο Τραμπ στην Κίνα και στην ΕΕ, αυτομάτως θα μειωθεί η ανάγκη εκταμίευσης πόρων από τους φορολογούμενους πολίτες για έκτακτη χρηματοδότηση των αγροτών. Κι αυτό, κυρίως διότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση των ΗΠΑ από αυτές τις πολιτικές προστατευτισμού θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες εξαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων στη μεγάλη αγορά της Ασίας.

Ψηλά στην ατζέντα Μπάιντεν βρίσκεται ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και δεν είναι άλλο από τις πιέσεις για μια πιο σκληρή κυβερνητική γραμμή ενάντια σε τάσεις συγκεντρωτισμού μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει αναφερθεί στην προοπτική ενίσχυσης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής βιομηχανίας. Η ανησυχία στον αμερικανικό πολιτικό κόσμο είναι διάχυτη για την τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται σε κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Ιδιαίτερα στον τομέα του κρέατος, η συγκυρία του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλη ανησυχία για ελλείψεις εφοδιασμού, όταν μεγάλα σφαγεία και εργοστάσια μεταποίησης κρέατος έβαλαν λουκέτο λόγω εστιών της νόσου που εντοπίστηκαν σε αυτά, αφήνοντας τους παραγωγούς χωρίς αγοραστές για τα ζώα τους.

Εκφράζοντας αυτές τις αντιλήψεις, επιφανή στελέχη των Δημοκρατικών, όπως οι γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Κόρι Μπούκερ, δήλωσαν ότι η ανταπόκριση των ΗΠΑ στα κρούσματα κορωνοϊού στις μεγάλες μονάδες κρέατος φέτος ήταν «ανεπαρκής».

Ένα πεδίο στο οποίο η πολιτική του Μπάιντεν θα είναι δεδομένα εκ διαμέτρου αντίθετη με του προκατόχου του είναι το Πρόγραμμα Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP). Πρόκειται για τα γνωστά «κουπόνια σίτισης», τα οποία προσφέρουν σε πάνω από 40 εκατομμύρια χαμηλοεισοδηματίες Αμερικανούς τη δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό. Όπως έχει ενημερώσει κατ’ επανάληψη η «ΥΧ» στο παρελθόν, ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ ήταν υπέρμαχος βαθιών περικοπών στο πρόγραμμα, το οποίο αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειονότητα των δαπανών του υπουργείου Γεωργίας (USDA) των ΗΠΑ.

Χείρα βοηθείας

Στον αντίποδα, ο Μπάιντεν φαίρεται να είναι πρόθυμος να επεκτείνει τα προνόμια των νοικοκυριών από το SNAP κατά 15% κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, κάτι που οι Δημοκρατικοί είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς στο παρελθόν να συμπεριλάβουν στα έκτακτα μέτρα οικονομικής διάσωσης. Αυτή η αύξηση θα εξασφαλίσει ότι οι φτωχότεροι δικαιούχοι του SNAP θα λάβουν πρόσθετη βοήθεια σε μια εποχή που πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα επιβίωσης.

Εμπόδιο σε όλες τις ανωτέρω επιδιώξεις μπορεί να αποτελέσει η υφιστάμενη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, η οποία έχει την ισχύ να «δέσει» τα χέρια της νέας διοίκησης, καταπνίγοντας τα πιο φιλόδοξα σχέδια της πολιτικής της ατζέντας. Παραθυράκι για τους Δημοκρατικούς είναι οι επαναληπτικές εκλογές του Γενάρη στην πολιτεία της Τζώρτζια, όταν θα κριθεί εάν τελικά θα πετύχουν την απόλυτη ισορροπία του «50-50» στις έδρες της Γερουσίας, παίρνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο από τους Ρεπουμπλικανούς.

Από την πλευρά των Αμερικανών παραγωγών, που ας μην ξεχνάμε ότι η πλειονότητά τους τάχθηκε υπέρ του Τραμπ στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υπάρχει εμφανής προβληματισμός.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αρκετοί αγρότες ανησυχούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα σημάνει αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και άλλους περιορισμούς που θα αντισταθμίσουν την ανακούφιση που τους παρείχε η κυβέρνηση Τραμπ σε κανόνες που διέπουν την ποιότητα του νερού, τις εργασίες των μεταποιητικών μονάδων κρέατος, τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.