ΗΠΑ: Απλοποίηση ή αναστολή των ελέγχων του υπουργείου Γεωργίας, για φυτά και σπόρους που έχουν υποστεί γενετική τροποποίηση

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) ανακοίνωσε χθες έναν κανονισμό ο οποίος απλοποιεί ή αναστέλλει τους ελέγχους του υπουργείου για συγκεκριμένη κατηγορία αγροτικών προϊόντων βιοτεχνολογίας.

Μεταξύ αυτών, φυτά και σπόροι που έχουν γενετικά τροποποιηθεί ή έχουν υποστεί κάποια διαδικασία γενετικής παρέμβασης.

Ως συνέπεια του κανονισμού αυτού, κάποια προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται στους αγρότες χωρίς να έχουν περάσει κάποιον έλεγχο από το USDA, ενώ η κίνηση αυτή δρομολογείται παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από ενώσεις καταναλωτών για τα αγροτικά προϊόντα βιοτεχνολογίας.

Ο κανονισμός αυτός αποτελεί την πρώτη από το 1987 αναδιαμόρφωση του πλαισίου κανονισμών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τα φυτά τους σπόρους, αλλά και τα μικρόβια που αποτελούν προϊόντα βιοτεχνολογίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Προηγουμένως το σύστημα ελέγχων του USDA επικέντρωνε την προσοχή του στους οργανισμούς που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση με την προσθήκη ενός ξένου γονιδίου από έναν άλλο οργανισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ