ΗΠΑ: Δέματα τροφίμων με… «ραβασάκι» Τραμπ στις υποσιτισμένες οικογένειες

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει το USDA για ψηφοθηρικές πρακτικές ενόψει εκλογών

Για ενέργειες που εξυπηρετούν ψηφοθηρικούς σκοπούς ελέγχεται το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μετά τις αναφορές ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ τοποθετεί υπογεγραμμένες επιστολές από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο σε δέματα τροφίμων για υποσιτισμένες οικογένειες.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται χάρη σε πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί εν καιρώ καραντίνας για την ανακούφιση των βαλλομένων Αμερικανών αγροτών, το οποίο προέβλεπε την αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων αξίας 3 δισ. δολαρίων, αποσκοπώντας στην εκτροπή πλεονασματικών αγαθών όπως το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε τράπεζες τροφίμων και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Στις επιστολές του προς τους δικαιούχους των δεμάτων, ο Τραμπ εξηγεί ότι έχει δώσει προτεραιότητα στην αποστολή τροφίμων «από τους αγρότες μας σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη» και υπόσχεται να υποστηρίξει την ανάκαμψη της Αμερικής «σε κάθε βήμα της διαδρομής», μαζί με άλλες εξαγγελίες.

Το περιεχόμενο των επιστολών περιλαμβάνει επίσης βασικές συστάσεις για την υγεία, όπως παροτρύνσεις στους παραλήπτες να πλένουν τα χέρια τους, να μένουν στο σπίτι εάν αισθάνονται άρρωστοι και να σκέφτονται να φορούν μάσκα όταν κινούνται σε δημόσιους χώρους.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει τις ζωηρές αμφιβολίες του σχετικά με το κατά πόσο τέτοια μηνύματα συνιστούν θεμιτή πολιτική δραστηριότητα από αξιωματούχους του USDA. Όπως αναφέρει το Politico, ομάδα δεκάδων νομοθετών με επικεφαλής τη Marcia Fudge, ανώτατο μέλος της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ζητούν να μάθουν ποιος έδωσε την εντολή για τις επιστολές του Τραμπ και αν είναι υποχρεωτικό ή εθελοντικό για τους αναδόχους των δεμάτων να τις συμπεριλαμβάνουν σε αυτά.

«Η χρήση ενός ομοσπονδιακού προγράμματος ανακούφισης για τη διανομή επιστολών στις οποίες ο πρόεδρος προβάλλει τον εαυτό του σε αμερικανικές οικογένειες μόλις τρεις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές είναι ακατάλληλη και αποτελεί παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου. Σας προτρέπουμε να τερματίσετε αμέσως αυτή την πρακτική», διεμήνυσε η ομάδα προς το USDA την Παρασκευή.