ΗΠΑ: Εμπορικός πόλεμος και κορωνοϊός αύξησαν την ομοσπονδιακή βοήθεια προς τους αγρότες κατά 66%!

Στα ύψη εκτοξεύεται το αγροτικό εισόδημα προεκλογικά

Αύξηση κατά 22% αναμένεται να σημειώσει φέτος το αγροτικό εισόδημα των Αμερικανών αγροτών, φτάνοντας στα 102,7 δισ. δολάρια. Όπως εξηγούν αναλυτές της ιστοσελίδας Politico, η αιτία που τροφοδοτεί αυτή την τάση δεν είναι άλλη από τη μαζική αύξηση των κυβερνητικών ενισχύσεων σε παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σημαντική άνοδος του αγροτικού εισοδήματος στις ΗΠΑ προκύπτει παρά την προβλεπόμενη πτώση κατά 3% στα έσοδα για όλα τα βασικά αγροδιατροφικά προϊόντα. Αντιστάθμισμα σε αυτές τις συνθήκες ύφεσης προσφέρουν τα πακέτα διάσωσης και ανακούφισης σε εμπόριο και κορωνοϊό, μαζί με άλλες άμεσες ενισχύσεις, που συνολικά εκτοξεύουν την ομοσπονδιακή βοήθεια προς τους αγρότες στα 37,2 δισ. δολάρια το 2020. Αυτό συνιστά μια αύξηση της τάξης του 66% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα πάντα με την τελευταία ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA).

Οι παραπάνω αριθμοί είναι η πιο απτή απόδειξη της αυξανόμενης εξάρτησης του πρωτογενούς τομέα από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, εν μέσω μιας παρατεταμένης αγροτικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τους εμπορικούς πολέμους του Ντόναλντ Τραμπ και τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Όπως προειδοποιούν ειδικοί εμπειρογνώμονες αγροτικής πολιτικής, η άνευ προηγουμένου εξάρτηση του πρωτογενούς τομέα από το δημόσιο χρήμα δεν συνιστά μόνο πλήγμα για τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά και για τους παραγωγούς, οι οποίοι θα επαφίενται κάθε χρόνο σε πακέτα διάσωσης που είναι αμφίβολο το μέχρι πότε θα συνεχιστούν.