ΗΠΑ: Ένα νέο ηλεκτρονικό δίκτυο διανομής εξαλείφει τους μεσάζοντες από το αγροτικό εμπόριο του Κολοράντο

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, οι αγρότες κερδίζουν 40%-70% περισσότερα χρήματα, όταν διαθέτουν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές αντί να τα πωλούν σε χονδρέμπορους.

Ωστόσο, οι παραγωγοί πολλές φορές δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν χρόνο και ενέργεια, προκειμένου να τις προσεγγίσουν και να εγκατασταθούν σε αυτές, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει να βρίσκονται για σημαντικό διάστημα μακριά από την εκμετάλλευσή τους.

Στην πολιτεία του Κολοράντο, η Pinemelon, μια νέα startup που δραστηριοποιείται στο πεδίο του διαδικτυακού λιανεμπορίου από τον περασμένο Απρίλιο, φιλοδοξεί να λύσει τα χέρια των τοπικών παραγωγών, αποκλείοντας τους μεσάζοντες και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επεκτείνουν την εμβέλειά τους σε νέους υποψήφιους πελάτες.

Η αποθήκη της Pinemelon βρίσκεται στο Ντένβερ, έχει έκταση περίπου 2.800 τετραγωνικά μέτρα και περιέχει μια ευρεία γκάμα τροφίμων και τοπικών προϊόντων, τα οποία μπορεί να διανείμει σε οποιοδήποτε σημείο σε ακτίνα μισής ώρας από την τοποθεσία της.

Η Christin Mihon, συνιδιοκτήτρια της Tasty Acres Colorado, μιας βιολογικής εκμετάλλευσης που καλλιεργεί μαρούλια, λαχανικά, ραπανάκια και ντομάτες με πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας, δηλώνει στο Rocky Mountain PBS ότι πριν από την πανδημία COVID-19, η οικογενειακή της φάρμα αποκόμιζε τα μεγαλύτερα κέρδη μέσω των πωλήσεων σε εστιατόρια.

Όμως, όταν ο κορωνοϊός ήρθε και τα εστιατόρια έβαλαν λουκέτο, η Mihon βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση. Τώρα, σε συνεργασία με την Pinemelon, η ίδια έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τα προϊόντα της απευθείας χωρίς να χρειάζεται να αναλαμβάνει πολύπλοκα διοικητικά καθήκοντα. «Αυτό μας λύνει πραγματικά τα χέρια, ώστε να εργαστούμε για την καλλιέργεια των τροφίμων και να χτίσουμε τα αγροδιατροφικά μας συστήματα χωρίς να πελαγώνουμε με τέτοιες διαδικασίες», αναφέρει η Mihon.

Κύριο μέλημα της Pinemelon είναι να αποτελέσει μια βολική επιλογή για τις οικογένειες που αναζητούν τοπικά, βιολογικά τρόφιμα. Ο John Gengel, διευθυντής του Τμήματος Προώθησης Εμπορικών Προϊόντων της εταιρείας, επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της startup είναι να συνάπτει συνεργασίες με μικρότερους παραγωγούς που είναι αφοσιωμένοι σε αναγεννητικές ή βιολογικές πρακτικές καλλιέργειας.

«Αισθανόμαστε ότι είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε αυτούς τους αγρότες να φέρουν αυτό το φαγητό στα πιάτα των ανθρώπων», εξηγεί ο Gengel. Η Kilt Farm, η οποία απλώνεται σε 328 στρέμματα στην περιοχή Λόνγκμοντ του Κολοράντο, είναι άλλη μια αναγεννητική βιολογική εκμετάλλευση που συνεργάζεται με την Pinemelon.

Ο Michael Moss, ιδιοκτήτης και επικεφαλής αγρότης της, λέει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεχόταν αιτήματα να προσκομίσει τα προϊόντα του σε διάφορα προάστια του Ντένβερ, τα οποία αναγκαζόταν να απορρίπτει λόγω απόστασης.

Τώρα, όμως, αυτή η συνεργασία τού επιτρέπει να επεκτείνει την απήχησή του. «Βλέπω παιδιά να μεγαλώνουν τρώγοντας το φαγητό μου και αυτό μου δίνει πραγματικά πολλές ελπίδες», τονίζει χαρακτηριστικά.