ΗΠΑ: Η Καλιφόρνια παρακάμπτει την «ασπίδα» της EPA στην Bayer στη δικαστική διαμάχη για το Roundup

Ακόμη ένα πισωγύρισμα στη δικαστική της μάχη για τη γλυφοσάτη υπέστη η Bayer. Στην Καλιφόρνια, ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, Xavier Becerra, απεφάνθη ότι δεν ευσταθεί η προσφυγή του γερμανικού κολοσσού ενάντια στην απόφαση επιδίκασης αποζημίωσης ύψους 80 εκατ. δολαρίων σε καρκινοπαθή, αμφισβητώντας το επιχείρημα ότι οι ισχυρισμοί του ενάγοντος παραβλέπονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία για τα φυτοφάρμακα.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του Καλιφορνέζου αγρότη Edwin Hardeman, ο οποίος υποστηρίζει ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη μέσω του ζιζανιοκτόνου Roundup του προκάλεσε μια μορφή καρκίνου. Η ετυμηγορία, όπως και σε χιλιάδες άλλες αγωγές που έχουν κατατεθεί κατά της Monsanto (σ.σ. η οποία πλέον ανήκει στην Bayer), πατά πάνω στη διακήρυξη του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) το 2015, σύμφωνα με την οποία η γλυφοσάτη είναι «πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο».

Η Bayer αποφάσισε να εφεσιβάλει κατά της συγκεκριμένης απόφασης, επικαλούμενη το θετικό συμπέρασμα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια του γλυφοσάτης. Η γερμανική πολυεθνική θεωρεί ότι η αγωγή εις βάρος της προεξοφλείται από την ευνοϊκή αξιολόγηση της EPA, η οποία έχει αποφανθεί ότι τυχόν προειδοποίηση για τον καρκίνο σε ένα προϊόν με βάση τη γλυφοσάτη θα αποτελούσε εσφαλμένη σήμανση βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα (FIFRA).

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια προχώρησε στην αμφισβήτηση της θέσης της EPA, επισημαίνοντας ότι η υπηρεσία «δεν έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να καθορίσει ποια φυτοφάρμακα είναι καρκινογόνα ή να καθορίζει τον καλύτερο τρόπο προστασίας της δημόσιας υγείας, ένα πεδίο που υπάγεται παραδοσιακά στο πλαίσιο της κρατικής νομοθεσίας».

«Η απαίτηση βάσει του ψηφίσματος Proposition 65 (κατάλογος της πολιτείας με τις επιβλαβείς χημικές ουσίες) ή της κοινής νομοθεσίας του κράτους ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να παρέχουν μια προειδοποίηση για τον καρκίνο στα φυτοφάρμακα που βασίζονται στη γλυφοσάτη είναι απολύτως συμβατή με την απαίτηση της FIFRA ότι ένα φυτοφάρμακο δεν πρέπει να φέρει παραπλανητική σήμανση», συμπληρώνει ο Becerra.