ΗΠΑ: Κλιματική αλλαγή, ένα θέμα «ταμπού» για την αμερικανική ύπαιθρο

Τη στάση των Αμερικανών της υπαίθρου απέναντι σε ένα καυτό όσο και ταλαιπωρημένο θέμα στη δημόσια συζήτηση, αυτό της κλιματικής αλλαγής, μελετά το Ινστιτούτο Nicholas του πανεπιστημίου του Ντιουκ των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια επίκαιρη έρευνα.

Η επισταμένη ματιά έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης έκθεσης του ίδιου ιδρύματος, που στις αρχές του έτους είχε διαπιστώσει χάσμα μεταξύ των ψηφοφόρων της υπαίθρου και των αστικών και προαστιακών πληθυσμών επί ζητημάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Τότε, οι διαφορές δεν επικεντρώνονταν στο ποιος εκτιμά περισσότερο το περιβάλλον, αλλά στη διάσταση απόψεων έναντι των κυβερνητικών κανονισμών.

Η σημασία μιας τέτοιας μελέτης τάσεων είναι μεγάλη. Είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός της υπαίθρου έχει διαχρονικά πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην εθνική περιβαλλοντική πολιτική των ΗΠΑ, από την ισχυρή εκπροσώπηση στις αίθουσες του Αμερικανικού Κογκρέσου έως τη διαχείριση τεράστιων εκτάσεων γης και λεκανών απορροής. Ενδεικτικά, το 2009 και το 2010, οι αντιδράσεις των αγροτικών περιφερειών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την κλιματική αλλαγή.

Το πόρισμα της μελέτης συνθέτει εκ νέου μια πλήρως αντιφατική εικόνα ανάμεσα σε ύπαιθρο και αστικά κέντρα. Η διάσταση απόψεων στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανής, με τους αγροτικούς πληθυσμούς να εμφανίζονται περισσότερο επηρεασμένοι από την ισοπεδωτική και επιστημονικά αστήρικτη ρητορική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι της υπαίθρου βρέθηκαν να υποστηρίζουν λιγότερο τη δράση για το κλίμα και την κρατική εποπτεία για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ακόμα και οι πιο ευαισθητοποιημένοι είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να εξωτερικεύσουν τις ανησυχίες τους στους φίλους και στους γείτονές τους. Αυτό οφείλεται στην έντονη πόλωση γύρω από το θέμα και κυρίως στη θέρμη των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, που πλέον έχουν μετατρέψει τη συγκεκριμένη συζήτηση σε… ταμπού!

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή κατατάσσεται ως λιγότερο σημαντική από όλες τις άλλες προτεραιότητες προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ των ψηφοφόρων της υπαίθρου.

Χαραμάδα αισιοδοξίας και ενδεδειγμένη προσέγγιση

Παρά την πόλωση που παρατηρείται μεταξύ των αγροτικών πληθυσμών σχετικά με την κλιματική αλλαγή, υπάρχουν λύσεις πολιτικής που αντλούν υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της υπαίθρου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες για τη μείωση της ρύπανσης από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τη θωράκιση των αγροτικών κοινοτήτων απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και εκείνες που βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των αγροτικών οχημάτων.

Εξίσου δημοφιλείς είναι οι πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συμβολή του αγροτικού τομέα στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής προσφέροντας οικονομικά κίνητρα στις αγροτικές κοινότητες. Ενδεικτικά, η μελέτη αναφέρει ότι στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, η υποστήριξη των ψηφοφόρων της υπαίθρου για την ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή αυξήθηκε περισσότερο από 20% όταν συνδέθηκε ρητά με την παροχή οικονομικής βοήθειας στους αγρότες. Αυτό το πλαίσιο ενίσχυσε σημαντικά την υποστήριξη ακόμα και των Ρεπουμπλικανών αγροτών στις πολιτικές.

Προκειμένου να μεταστραφεί ολοκληρωτικά η στάση της κοινής γνώμης της υπαίθρου πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, απαιτείται αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους. Οι ψηφοφόροι σε αυτές τις περιοχές εξακολουθούν να προτιμούν τα πιο πρακτικά μηνύματα που αποτυπώνουν τις απτές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητά τους. Για αυτό και, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, ενθαρρύνονται ιδιαίτερα από ρητορικές που υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις καιρικές συνθήκες και στον αγροτικό τομέα (επιπτώσεις σε καλλιέργειες κ.λπ.).