ΗΠΑ: Η ξήρανση των μεγάλων ποταμών εγείρει προβλήματα για τους αγρότες

Την πρόθεση να κινηθεί γρήγορα για να μειώσει τις παραδόσεις νερού από τον ταχέως ξηραινόμενο ποταμό Κολοράντο ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη διακοπή της περαιτέρω τροφοδοσίας των εκμεταλλεύσεων στις δυτικές ΗΠΑ με νερό, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του Politico, Annie Snider.

Ο ποταμός Κολοράντο και οι ταμιευτήρες του, λίμνη Πάουελ και λίμνη Μιντ, είναι οι κύριες πηγές νερού για μεγάλα τμήματα των δυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, ο ρυθμός ξήρανσης σε συνδυασμό με τον ξηρό χειμώνα που έρχεται θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση της στάθμης της λίμνης Πάουελ κάτω από τα αναγκαία επίπεδα μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, απειλώντας το ηλεκτρικό δίκτυο και την ικανότητα να στέλνει νερό κατάντη στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι διεξάγει τη σχετική διαδικασία σε ταχύτατο χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε οι νέες κατευθυντήριες γραμμές να μπορέσουν να τεθούν σε ισχύ μέχρι τον επόμενο Αύγουστο, όταν θα ξεκινήσει τις εργασίες της για το υδάτινο έτος 2023-2024 η υπηρεσία USBR, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε στρογγυλή τράπεζα για τον Μισισιπή, η στάθμη του οποίου έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο ποταμός αποτελεί κρίσιμη υδάτινη οδό για τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο ξηραίνεται και αυτός με ανησυχητικούς ρυθμούς.

«Βιομηχανικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι συζήτησαν τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διατήρηση της ασφαλούς και σταθερής πλοήγησης στο σύστημα του ποταμού, συμπεριλαμβανομένης της βυθοκόρησης για τη διατήρηση επαρκούς βάθους για τη ναυσιπλοΐα», ανέφερε η ανακοίνωση.