ΗΠΑ: Οι οργανώσεις παραγωγών διευκρινίζουν τις προτεραιότητές τους για το επόμενο αγροτικό νομοσχέδιο

Οι μεγάλες ομάδες παραγωγών στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν τα αιτήματά τους ενόψει της αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής της χώρας, μετά την εκπνοή του παρόντος αγροτικού νομοσχεδίου τον Σεπτέμβριο του 2023. Στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων τους βρίσκεται η ασφάλιση των καλλιεργειών και η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών.

Μία από τις ελάχιστες σημαντικές αλλαγές που επέφερε το αγροτικό νομοσχέδιο του 2018 ήταν η επέκταση του προγράμματος ασφάλισης των καλλιεργειών, το οποίο δίνει στους αγρότες την ευκαιρία να αγοράσουν ασφάλιση έναντι ζημιών από τις καιρικές συνθήκες ή τις συνθήκες της αγοράς.

Η ασφάλιση των καλλιεργειών ήταν κάποτε ένα τμήμα του διχτυού ασφαλείας των αγροκτημάτων, ωστόσο τώρα υπερβαίνει τα παραδοσιακά προγράμματα επιδοτήσεων γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε μέγεθος και δαπάνες. Η ασφάλιση των καλλιεργειών είναι διαθέσιμη για περισσότερες από 120 καλλιέργειες και σε αγρότες όλων των μεγεθών και στις 50 πολιτείες.

Από το βήμα της αγροβιομηχανικής έκθεσης Minnesota FarmFest, η οποία διοργανώθηκε από το λόμπι της Ομοσπονδίας Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (AFBF), οι αγροτικές ομάδες τόνισαν ότι η διατήρηση των προγραμμάτων ασφάλισης των καλλιεργειών είναι κορυφαία προτεραιότητα για τους παραγωγούς.

«Η ασφάλιση των καλλιεργειών είναι το καλύτερο δίχτυ ασφαλείας για εμάς», δήλωσε ο Tom Haag, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού (NCGA). Σε αυτό συμφώνησε και ο αντιπρόεδρος του AFBF, Scott VanderWal, υποστηρίζοντας ότι ένα από τα κορυφαία αιτήματα που έχει ακούσει από τα χείλη των μελών του είναι η διατήρηση της ασφάλισης των καλλιεργειών ή και η επέκτασή της σε ακόμη περισσότερες καλλιέργειες.

Όσον αφορά τον κλάδο της κτηνοτροφίας, εκπρόσωποι από τη βιομηχανία χοιρινού και βοδινού κρέατος δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις ασθένειες των ζώων από το εξωτερικό και χρειάζονται υποστήριξη για πιθανές απώλειες από επιδημίες, εφόσον οι ασθένειες περάσουν στους πληθυσμούς των ζώων της Αμερικής.

Για παράδειγμα, ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχει εντοπιστεί στη Δομινικανή Δημοκρατία, το πλησιέστερο σημείο που υπήρξε ποτέ σε σχέση με τις ΗΠΑ. «Η βιομηχανία χοιρινού κρέατος δεν έχει πολλά αιτήματα, ωστόσο τα κύρια ζητήματα που μας αφορούν είναι η υποστήριξη των εργαστηρίων, των τραπεζών εμβολίων και της ασφάλισης για καταστροφικές απώλειες», δήλωσε ο Terry Wolters, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγών Χοιρινού Κρέατος (NPPC).

Ο Don Schiefelbein, πρόεδρος του λόμπι παραγωγών βόειου κρέατος National Cattlemen’s Beef Association, είπε ότι οι παραγωγοί του κλάδου χρειάζονται βοήθεια σε περίπτωση καταστροφών όπως η μετάδοση του αφθώδους πυρετού. «Εκεί που χρειαζόμαστε τη βοήθεια της κυβέρνησης είναι σε μια τέτοια καταστροφική κατάσταση. Αν κοιτάξουμε σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης ξένων νόσων», τόνισε.