ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι οφειλές χιλιάδων πληγέντων αγροτών λόγω COVID-19

Ενεκα της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) πήρε την απόφαση να αναστείλει προσωρινά αρκετές εισπράξεις οφειλών, κατασχέσεις και άλλες ενέργειες σε αγροτικά δάνεια που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες του. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το USDA για την άμβλυνση των οικονομικών δυσχερειών σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Το υπουργείο Γεωργίας ενημέρωσε ότι θα παρατείνει τις προθεσμίες για τους σοβαρότερα πληγέντες παραγωγούς, προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αναστέλλοντας, μεταξύ άλλων, πληρωμές δανείων για οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περισσότεροι από 12.000 δανειολήπτες (σ.σ. περίπου το 10% επί του συνόλου) είναι επιλέξιμοι για τα μέτρα ανακούφισης. Σημειώνεται ότι η υπηρεσία του USDA δανείζει σε περισσότερους από 129.000 γεωργούς, κτηνοτρόφους και παραγωγούς. «Το USDA και η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν στήριξη στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους και στους παραγωγούς όλων των υποβάθρων, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας ότι οι παραγωγοί έχουν πρόσβαση σε προσωρινή ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεών τους», δήλωσε ο αξιωματούχος του USDA, Ρόμπερτ Μπόνι.

O πρόεδρος της Ένωσης των Αμερικανών Αγροτών (NFU), Ρομπ Λαρού, χαιρέτισε την πρωτοβουλία: «Η γεωργική βιομηχανία έχει ήδη βιώσει μια ταχεία τάση συγκέντρωσης [της αγροτικής γης] τις τελευταίες δεκαετίες, εις βάρος των αγροτικών κοινοτήτων και της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.

«Η πανδημία θα μπορούσε να έχει επιταχύνει αυτή την τάση, αλλά, ευτυχώς, η συνεχιζόμενη υποστήριξη του USDA πιθανότατα θα αποτρέψει τα χειρότερα. Με την αναστολή της είσπραξης οφειλών και των κατασχέσεων, η υπηρεσία θα βοηθήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τρόφιμα για τους συμπολίτες τους».

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, το καθεστώς προσωρινής αναστολής αποπληρωμής χρεών αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, με αρκετούς να προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί μέχρι το πέρας της πανδημίας.