ΗΠΑ: Η πανδημία καταποντίζει την ψυχολογία των ήδη επιβαρυμένων αγροτών

Η απόρριψη της αδιάθετης παραγωγής γάλακτος και η ευθανασία του υγιούς ζωικού κεφαλαίου «βυθίζουν» τους παραγωγούς

Στις ΗΠΑ, όπως και σε όλο τον κόσμο, οι αγρότες εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα άγχους και πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι το πόρισμα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, που σε μελέτη του Ιανουαρίου διαπίστωνε ότι οι αγρότες είναι από τις πλέον επίφοβες επαγγελματικές ομάδες όσον αφορά το ενδεχόμενο αυτοκτονίας. Τώρα, ο αντίκτυπος της υγειονομικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα φαίνεται ότι έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το στρες των παραγωγών.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλες κρίσεις του αγροτικού τομέα είναι ότι αυτήν τη φορά οι επιπτώσεις είναι ορατές σε κάθε στάδιο της αγροτικής δραστηριότητας, τα χρήματα είναι λιγότερα και η σπατάλη της αδιάθετης παραγωγής μεγαλύτερη. «Στο παρελθόν, ο γαλακτοκομικός τομέας θα βρισκόταν πραγματικά στα κάτω του, αλλά ο κλάδος του βόειου και του χοιρινού κρέατος θα παρέμενε σε καλή κατάσταση ή θα βελτιωνόταν, δημιουργώντας ένα αντίβαρο. Τώρα, κάθε τομέας της πρωτογενούς παραγωγής βρίσκεται στο ναδίρ», αναφέρει στο Counter ο έγκριτος Αμερικανός ψυχολόγος Τεντ Μάθιους, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα άγχους των αγροτών από το 1993.

Ο κορωνοϊός έχει διαταράξει πρωτίστως τις εφοδιαστικές αλυσίδες, ορθώνοντας εμπόδια στην απρόσκοπτη ροή αγροτικών αγαθών προς τους καταναλωτές και δημιουργώντας δυσβάσταχτα πλεονάσματα. Εξετάζοντας αυτή την πτυχή, ο Μάθιους τονίζει ότι το άγχος για τους αγρότες κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πλαίσιο, αλλά περνά και στο ηθικό. Ο ίδιος αναμένει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι θα βιώσουν κάποιου είδους μετατραυματικό στρες στο μέλλον, ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού τους να θανατώνουν μεγάλο τμήμα του ζωικού τους κεφαλαίου που έμενε αναξιοποίητο. «Πολλοί δεν συνειδητοποιούν το βάρος του να θανατώνεις υγιείς χοίρους λόγω του ότι δεν μπορείς να τους στείλεις πουθενά μετά το κλείσιμο των μονάδων επεξεργασίας κρέατος».

Επιπλέον, η πανδημία έχει αρχίσει να δημιουργεί πιέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον των αγροτών, με τον Μάθιους να βλέπει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και των διαζυγίων. «Όταν χάνεις χρήματα, τότε τείνεις να κατηγορείς για αυτό τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σου» εξηγεί.

Ορισμένα πρόσθετα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι αγρότες προσπαθούν να βρουν πόρους για να διαχειριστούν το άγχος τους, καταφεύγοντας στη βοήθεια υπηρεσιών και γραμμών υποστήριξης. Τον Απρίλιο, στην καρδιά της πανδημίας, η οργάνωση Farm Aid έλαβε δύο έως τρεις φορές περισσότερες κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες. Παράλληλα, μια ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική σελίδα του παραρτήματος του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας στη Μινεσότα, η οποία είναι αφιερωμένη στο άγχος των αγροτών, είχε σχεδόν διπλάσιες επισκέψεις από ό,τι το 2019.