ΗΠΑ: Πέντε μεγάλες προβλέψεις για την αγροδιατροφή το 2021

Η πανδημία COVID-19 και η αλλαγή κυβέρνησης οδηγούν τις νέες τάσεις

Προβλέψεις για τα ανοιχτά αγροδιατροφικά μέτωπα που θα απασχολήσουν τις ΗΠΑ το 2021 κάνει το διαδικτυακό περιοδικό Salon, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Στη λεπτομερή ανάλυση περιλαμβάνεται η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, της κλιματικής αλλαγής και της μόλυνσης από πλαστικά, τα επόμενα βήματα του κλάδου εστίασης, η πίεση για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, η άρση των ανισοτήτων στην αγροδιατροφή και η αλματώδης ανοδική τροχιά των φυτικών υποκατάστατων κρέατος.

Επισιτιστική ανασφάλεια

Η επισιτιστική ανασφάλεια αναμένεται να κυριαρχήσει στην καθημερινή ζωή ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων. Η αυξανόμενη ανεργία σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των τροφίμων σε περιβάλλον πανδημίας φέρονται να έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα της χώρας. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς ανέφεραν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα για φαγητό, ενώ σχεδόν 17 εκατομμύρια παιδιά αναμένεται να αντιμετωπίσουν ζήτημα σίτισης μέσα στη φετινή χρονιά. Παρότι τα ανοιξιάτικα πακέτα στήριξης περιελάμβαναν κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP), αυτοί οι πόροι έχουν έκτοτε εξαντληθεί, με τη βοήθεια να μειώνεται συνεχώς.

Εστίαση

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα παίξουν το τελευταίο χαρτί για την επιβίωσή τους, όμως χρειάζονται βοήθεια. Μέχρι το τέλος του 2020 είχαν μπει πάνω από 100.000 λουκέτα στον κλάδο, ενώ τα εστιατόρια είχαν καταγράψει μια καταστροφική απώλεια εσόδων, ύψους 240 δισ. δολαρίων. Με ένα στα πέντε εστιατόρια να έχει ήδη κλείσει, αυτή η κατάσταση προκαλεί κλυδωνισμούς σε όλο το σύστημα τροφίμων, αποδεκατίζοντας τις αγορές για διάφορους αγρότες και αλιείς.

Υπάρχουν δύο επιλογές εδώ: Να αφεθούν τα εστιατόρια στην τύχη τους μέχρι να κλείσουν ή να χρηματοδοτηθούν για να παραμείνουν στη ζωή για το πρώτο εξάμηνο του 2021. Εάν το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν προσφέρει κάποια έκτακτη στήριξη, το 2021 θα είναι πραγματικά ζοφερό για την εστίαση.

Εργασία

Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων στη βιομηχανία τροφίμων προβλέπεται να αυξηθεί. Οι εργαζόμενοι στην αγροδιατροφή είναι από τους σφοδρότερα πληγέντες της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλούς απασχολούμενους στη βιομηχανία κρέατος να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από όλους τους υπόλοιπους. Εκεί, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 50.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι σκόπιμες προσπάθειες των ηγετών του κλάδου να αποκρύψουν δεδομένα από υγειονομικές υπηρεσίες έχουν επιτρέψει τη συνέχιση των εργασιών παρά τους κινδύνους για την υγεία. Οι αγρεργάτες, που είχαν να αντιμετωπίσουν τον ιό, τις πυρκαγιές και την υπερβολική ζέστη, κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των μισθών και της υγείας τους.

Παρότι μερικοί από αυτούς τους κινδύνους υφίστανται μόνο υπό συνθήκες πανδημίας, η πραγματικότητα του περασμένου έτους ανέδειξε και πολλές από τις θεμελιώδεις αδικίες, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην αγροδιατροφή. Η δημόσια κατακραυγή για τα κρούσματα και τις κακές εργασιακές συνθήκες ανάγκασαν ορισμένες εταιρείες να βελτιώσουν τη διαφάνεια και να υιοθετήσουν καλύτερα πρότυπα προστασίας για τους εργαζόμενους. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση απέναντι σε εργασιακά ζητήματα δεν σταματά με την πανδημία. Με τα ανοιχτά μέτωπα, όπως η παιδική δουλεία στη βιομηχανία κακάο, να βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, τα ευρύτερα θέματα εργασίας και δικαιοσύνης στο σύστημα τροφίμων λαμβάνουν περισσότερη προσοχή από παλιά.

Φυτικά υποκατάστατα κρέατος

Η πανδημία του κορωνοϊού έριξε φως σε μερικές από τις σκληρότερες πρακτικές της βιομηχανίας κρέατος, ενισχύοντας την ήδη αυξανόμενη δημοτικότητα των φυτικών υποκατάστατων κρέατος. Το 2021, η αυξητική τάση στις πωλήσεις αυτών των προϊόντων αναμένεται να συνεχιστεί και περισσότερες εταιρείες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την κάλυψη των αναγκών στην ανερχόμενη αγορά, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο λιανικής.

Κλιματική αλλαγή

Μετά την παρένθεση Τραμπ, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους για δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανακοινώνει την πρόθεσή της να επιστρέψει και να ενισχύσει τη Συμφωνία του Παρισιού.