ΗΠΑ: Συνεργασία κολοσσών της αγροδιατροφής και πανεπιστημίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μια σημαντική συνεργασία βρίσκεται στα σκαριά στις ΗΠΑ, με επίκεντρο τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα. Με ιδρυτικά μέλη μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι PepsiCo, McDonald’s USA και συνεργαζόμενους φορείς τη ΜΚΟ «The Nature Conservancy» και την AgMission, το εγχείρημα φαντάζει φιλόδοξο και το διακύβευμα σημαντικό.

Η AgΜission αποτελεί πρωτοβουλία για το κλίμα από τη Worlds Farmers Organisation (WFO) και τον ερευνητικό φορέα FFAR, που τελεί υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Η συνεργασία όλων των παραπάνω έχει στόχο να αναπτύξει και να ενσωματώσει στην πρωτογενή παραγωγή λύσεις κλιματικά ευφυούς γεωργίας, εστιασμένες στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρωτοβουλία αυτή θα υποστηριχθεί από μια εκτενή μελέτη του πανεπιστημίου Ohio State University (OSU), που θα αφορά τις πρακτικές διαχείρισης του εδάφους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επικεφαλής της μελέτης θα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής του OSU και διευθυντής της Σχολής Γεωργικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου, Δρ. Rattan Lal. Ο ίδιος διευθύνει το κέντρο ερευνών Rattan Lal για τη Διαχείριση και τη Δέσμευση του Άνθρακα. Θέμα της μελέτης θα είναι «η Γεωργία Άνθρακα ως Λύση για το Κλίμα».

Ως γνωστόν, η γεωργία άνθρακα βελτιστοποιεί τη δέσμευση του άνθρακα μέσω πρακτικών για τη βελτίωση του ρυθμού με τον οποίο απομακρύνεται το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύεται στα φυτά ή ως οργανική ύλη στο έδαφος.

«Η ανατροπή των δεδομένων που έχει προκληθεί από την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πιο επείγουσα πρόκληση για το παγκόσμιο αγροδιατροφικό σύστημα και τον πρωτογενή τομέα. Η ενίσχυση των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα στο έδαφος στην καλλιεργούμενη γη, στους βοσκότοπους και στους λειμώνες αποτελεί σημαντική στρατηγική που μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα αυτών των γαιών», δήλωσε η Allison Thomson, επικεφαλής του προγράμματος της AgMission.

Στόχος η απόκτηση πρακτικής γνώσης και η αύξηση της παραγωγικότητας

Η τρέχουσα γνώση για τη γεωργία άνθρακα βασίζεται, κυρίως, είτε σε θεωρητικά μοντέλα προσομοίωσης είτε σε περιορισμένο όγκο δεδομένων από πειράματα πεδίου. Τα κενά γνώσης εντοπίζονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι ραγδαίες αλλαγές του κλίματος θα επηρεάσουν τη δέσμευση άνθρακα, την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από γεωργικές δραστηριότητες και την υγεία του εδάφους.

Η μελέτη θα εστιάσει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες των ΗΠΑ με αγροτική δραστηριότητα, όπως είναι οι Μεσοδυτικές Πολιτείες, καθώς και το Νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ohio και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα συλλέξουν δεδομένα από καλλιεργούμενη γη και βοσκότοπους. Με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα στις εκμεταλλεύσεις θα δώσει μια νέα δυναμική ως προς τον αντίκτυπο της γεωργίας άνθρακα στην πράξη, εκεί που καλλιεργεί ο γεωργός και εκτρέφει ο κτηνοτρόφος.

«Αυξάνοντας τη δέσμευση άνθρακα σε υποβαθμισμένα εδάφη μπορούμε να βελτιώσουμε τα αγροδιατροφικά συστήματα, αποκαθιστώντας παράλληλα το περιβάλλον», υποστηρίζει ο Δρ. Lal. O ίδιος έχει αφιερώσει δεκαετίες ερευνών για να διαπιστώσει πώς η υγεία του εδάφους επηρεάζει την παραγωγικότητα. Το εν λόγω έργο θα προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία στους Αμερικανούς αγρότες, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να επιτύχουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους στη γεωργία άνθρακα και να αποτελέσουν μέρος της λύσης στη μάχη για την κλιματική αλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρότζεκτ συνολικά χρηματοδοτείται με 20 εκατ. δολάρια, ενώ στους υποστηρικτές βρίσκονται μεγάλοι παίκτες της αγροδιατροφής και της τεχνολογίας, καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως η Bayer US – Crop Science, η Corteva, το Michigan State University, η Microsoft, το Ohio Corn & Wheat, το Ohio Soybean Council, το Kansas State University, το Utah Department of Agriculture & Food, το Utah State University και η Ερευνητική Υπηρεσία του USDA.