ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκαν οι διατάξεις για τον περιορισμό των αγορών γεωργικής γης από Κίνα, Ιράν, Βόρεια Κορέα και Ρωσία

Μετά από πιέσεις μηνών στο Καπιτώλιο για την πάταξη της ξένης ιδιοκτησίας γης από κακόβουλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ενέκριναν την εισαγωγή σχετικών τροποποιήσεων στο ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική, με δικομματική υποστήριξη.

Σύμφωνα με αυτές, απαγορεύεται σε οντότητες που σχετίζονται με την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία να αγοράζουν αγροτικές εκτάσεις στις ΗΠΑ, ενώ θα ελέγχονται διεξοδικά οι επενδύσεις από αλλοδαπά πρόσωπα σε αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία ή στη βιοτεχνολογία που σχετίζεται με τη γεωργία. Με ψήφους 91-7, οι νομοθέτες ενέκριναν ένα μέτρο που θα απαιτήσει την επανεξέταση των συναλλαγών γεωργικής γης με τα ανωτέρω τέσσερα έθνη. Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική πλατφόρμα Ohio Capital Journal, η τροπολογία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS) να αξιολογεί τις συμφωνίες γης και να κρίνει εάν μπορούν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Από τα 161,8 εκατ. στρέμματα δασών και γεωργικών εκτάσεων των ΗΠΑ που ανήκαν σε ξένους επενδυτές στα τέλη του 2021, η Κίνα αντιπροσώπευε μόλις το 1,5 εκατ. στρέμματα, ήτοι λιγότερο από το 1%, σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τις ξένες εκμεταλλεύσεις γης.

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε με την αγορά 1.214 στρεμμάτων το 2022 από μια κινεζική εταιρεία επεξεργασίας καλαμποκιού κοντά σε μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ντακότα προκάλεσε ανησυχία σε ορισμένους νομοθέτες, όπως και από τον σάλο που προκλήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το περιβόητο κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι», που εντοπίστηκε να αιωρείται πάνω από τη Μοντάνα, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται πολλοί αμερικανικοί πυρηνικοί πύραυλοι.