Υπέρ των συνεταιριστικών σχημάτων τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Υπέρ των συνεταιριστικών σχημάτων τάχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Αναφορές στην πρωτογενή παραγωγή και τους Έλληνες αγρότες έκανα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. «Προτεραιότητα του προγράμματός μας στον πρωτογενή τομέα είναι η μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας υποστηρίζοντας τον επιχειρηματία – αγρότη. Αυτόν που παίρνει ρίσκα και καινοτομεί για να πετύχει την ποιοτική παραγωγή που θα είναι και ανταγωνιστική διεθνώς. Επιμένω ιδιαίτερα – το έχω πει πολλές φορές – στα νέα συνεργατικά σχήματα, στις σύγχρονες ομάδες παραγωγών  που θα μας επιτρέψουν κυρίως να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις θέση στις διεθνείς αγορές.  Θα στηρίξουμε αυτές τις ομάδες παραγωγών με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους που τώρα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα. Και βέβαια θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και την φθηνή ενέργεια, όπως η γεωθερμία, για να κάνουμε μια επανάσταση παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπλέον απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πώς οι αγρότες μπορούν να αξιοποιήσουν τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γης και να σταματήσουν ή να μειωθούν οι εισαγωγές προϊόντων, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε:

«Θα μπορούσα να μιλάω πολλή, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα. Είχα, εξάλλου, την ευκαιρία, όταν βρέθηκα στη Λάρισα πριν από κάποιους μήνες και παρουσίασα αναλυτικά τις θέσεις μας να πω δύο πράγματα, τα οποία πιστεύω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί στον πρωτογενή τομέα, εάν δεν συνεργαστούμε, εάν δεν μεγαλώσουμε, εάν δεν δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας, εάν δεν προωθήσουμε τα νέα συνεργατικά σχήματα παραγωγών.
Όχι στη λογική παλιών συνεταιρισμών, πολλοί από τους οποίους είχαν μόνο λόγο ύπαρξης να παίρνουν δάνεια, τα οποία ουδέποτε ξεπλήρωσαν. Αλλά στη λογική νέων σχημάτων συνεργασίας, τα οποία θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια. Και τα οποία θα διεκδικούν θέση για τα προϊόντα μας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με βάση τη σχέση κόστους και οφέλους.
Αυτά τα συνεργατικά σχήματα πρέπει να τα προωθήσουμε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι σήμερα λιμνάζουν, αλλά και με φορολογικά κίνητρα.
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι κάποιος, ο οποίος συμμετέχει σε μία συνεργατική δομή, θα έχει φορολογικό πλεονέκτημα, σε σχέση με το να επιχειρεί μόνος του. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τέτοιες δομές και να φτάσουμε, τελικά, σε μια συνεργασία που θα επιτρέψει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Έχουμε, εκ των πραγμάτων, ένα μικρό κλήρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, που έχουν κάνει αυτήν τη μετάβαση σε μεγαλύτερους κλήρους, εδώ και πολλές δεκαετίες. Άρα, είναι επιτακτικό να βρούμε τρόπους να συνεργαζόμαστε καλύτερα. Δεν γίνεται, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη, στην πατρίδα μου, να έχουμε τριψήφιο αριθμό ελαιοτριβείων. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτόν τον τρόπο, με μικρές παραγωγές, που καθεμιά θα ψάχνει να βρει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα καταλήξουμε τελικά να πουλάμε το λάδι μας χύμα και να εκμεταλλεύεται κάποιος άλλος την προστιθέμενη αξία από την εμφιάλωση και το brand του προϊόντος. Επιμένω πάρα πολύ σε αυτό.
Το δεύτερο αφορά στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε πολύ πίσω. Δεν έχω εύκαιρα τώρα τα στοιχεία. Τελευταία φορά που τα είδα, η αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης είναι από τις χαμηλότερες, σε σχέση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν σημαντικοί πόροι, πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται ακριβώς και σε τέτοιες δράσεις καινοτομίας, εκπαίδευσης και να μην αξιοποιούνται. Οι αγρότες μας δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Υπάρχουν, από την άλλη, πόροι που θα τους επιτρέψουν και να εκπαιδευτούν καλύτερα και να αξιοποιήσουν καινούριες τεχνολογίες, να κάνουν μ’ αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο άλμα παραγωγικότητας.
Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε πολλές επιτυχημένες ιστορίες – ίσως είναι ακόμα οι εξαιρέσεις, αλλά πολλαπλασιάζονται – ανθρώπων που επιστρέφουν στη γη, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην κτηνοτροφία και κάνουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο αυτές οι εξαιρέσεις να μπορούν να γίνουν ο κανόνας.
Αλλά, θα το πω όπως το αισθάνομαι: Σπαταλήσαμε 30 χρόνια κοινοτικών επιχορηγήσεων για να διοχετεύσουμε τα χρήματα αυτά τελικά στην κατανάλωση και όχι στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του αγροτικού τομέα. Και θα πρέπει να την πούμε έτσι όπως είναι.
Έχουμε τελευταία ευκαιρία, αξιοποιώντας το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και τους όποιους πόρους είναι διαθέσιμοι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει και στους αγρότες να μιλήσουμε μια διαφορετική γλώσσα. Να καταλάβουμε που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής.
Εμείς ήμασταν αυτοί που εισηγηθήκαμε τη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια. Την οποία υλοποίησε η Κυβέρνηση. Και την οποία ακούω, τώρα, ότι ενδεχομένως, πάλι, να την πάρει πίσω. Άλλη μια παλινωδία.
Να βελτιωθούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές. Και εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε. Και στο ζήτημα του κόστους παραγωγής».