Ο αγροτουρισμός χρειάζεται την ΚΥΑ του

Εντός των ημερών η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον αγροτουρισμό, δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην «ΥΧ».

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον αγροτουρισμό, καθώς αναμένουν με αγωνία την πολυπόθητη υπογραφή της ΚΥΑ. Μια απόφαση, που εδώ και πολλά χρόνια, πάει κι έρχεται ταλαιπωρημένη στα υπουργικά γραφεία, αναζητώντας μάταια την υπογραφή της. Επιτέλους, όμως, από τις πρώτες κιόλας μέρες του νέου έτους, η κυβέρνηση στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα και μάλιστα δηλώνει ότι, θα νομιμοποιήσει επίσημα τον αγροτουρισμό στην χώρα μας. Κι επειδή στη βράση κολλάει το σίδερο, ρωτήσαμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, για το θέμα. «Εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η ΚΥΑ για το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού», μας απάντησε.

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Β. Αποστόλου

Να σημειώσουμε ότι, από τον Αύγουστο του 2014, έχει ψηφιστεί στην Ελληνική Βουλή νομικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υπαίθρου-Αγροτουρισμό, αλλά παραμένει κενό γράμμα μέχρι να ληφθούν υπουργικές αποφάσεις από αρκετά υπουργεία και να γίνει δυνατό να υπογραφεί η ΚΥΑ. Μόνον έτσι οι επιχειρηματίες θα πάψουν να κινούνται μέσα σε νομοθετική ασάφεια και σε θεσμική κινούμενη άμμο. Επίσης, θα εφαρμοστούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες και κανονισμοί για κάθε περιφέρεια, για κάθε δραστηριότητα, για κάθε προϊόν.

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Β. Αποστόλου

«Θα μας λύσει τα χέρια»

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι άνθρωποι που εδώ και πολλά χρόνια οραματίζονται μια εναλλακτική Ελλάδα, εκείνη του αγροτουρισμού και της υπαίθρου. Ο λόγος για τα μέλη του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας (ΣΕΑΓΕ), που πρώτοι από όλους περιμένουν να δικαιωθούν οι αγώνες τους, με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το θεσμικό πλαίσιο του αγροτουρισμού. Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου 2008 στην Κρήτη. Πολύ γρήγορα, κάποια από τα μέλη του ίδρυσαν την «Αγροξενία», μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που οι στόχοι της είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση της ζήτησης του αγροτουρισμού και ο συνεργατισμός των επιχειρηματιών. Σήμερα, ο ΣΕΑΓΕ, σε συνεργασία την Αγροξενία και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτουρισμού EuroGites, μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια αποτελεσματική πρωτοβουλία ανάπτυξης και προώθησης του αγροτουρισμού. Είχαμε μια εκτενή συζήτηση με τον πρωτοστάτη του εγχειρήματος, αλλά και πρόεδρο του ΣEAΓE, Νίκο Φραντζεσκάκη. Και να μερικά από τα ενδιαφέροντα πράγματα που μας είπε:

«Η υπογραφή της ΚΥΑ έχει καθυστερήσει, λόγω της παραίτησης του πρώην γενικού γραμματέα Τουρισμού κ. Ζαχαράτου. Αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία. Τώρα, αν ο νέος γραμματέας, κ. Τζιάλλας, μας ζητήσει να γίνουν επιπλέον αλλαγές, δεν το γνωρίζουμε. Εμείς ελπίζουμε ότι από την άλλη βδομάδα θα έχουμε νέα τους. Αυτή η ιστορία μας έχει κουράσει όλους και μας κάνει να αναρωτιόμαστε, γιατί είναι να είναι τόσο δύσκολο; Πιστεύουμε ότι οι δυσκολίες προέρχονται από ανθρώπους που σίγουρα έχουν κάποια… μακρινή σχέση με τον τουρισμό», μας λέει χαριτολογώντας, και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, η υπογραφή της ΚΥΑ είναι μόνο η αρχή. Θα πρέπει μετά να οριστούν τα κριτήρια, να αξιολογηθούν οι επιχειρήσεις και τέλος να πάρουν το ειδικό σήμα. Για να φτάσουμε στο σημείο που θα μπορούμε επίσημα, πλέον, να μιλάμε για το ελληνικό αγροτουριστικό προϊόν, θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια σκληρής δουλειάς. Βέβαια, είναι γεγονός ότι η υπογραφή της ΚΥΑ θα μας λύσει τα χέρια. Όταν με το καλό υπογραφεί η απόφαση και συσταθούν οι ομάδες εργασίας, θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα».

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Β. Αποστόλου

Ο αγροτουρισμός βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τουριστών. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εργάζεται στην αγροτουριστική μονάδα και όχι να επιβλέπει από μακριά. Να μπορεί να συνδέεται, να προβάλλει και να προσφέρει τα τοπικά προϊόντα. Να φέρνει τον επισκέπτη κοντά στη φύση και τον τοπικό πολιτισμό. «Τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι αγρότες, αλλά και άνθρωποι που μένουν στα χωριά τους και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς. Όμως, έτσι όπως τα έχουν προσδιορίσει, ότι το 50% από το εισόδημα του αγρότη θα πρέπει να προέρχεται από καθαρά αγροτικές δραστηριότητες, θα δημιουργηθούν κάποια προβλήματα σε αυτούς που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Αλλά κάθε πρόβλημα στην ώρα του», λέει ο Νίκος Φραντζεσκάκης.

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Β. Αποστόλου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κράτος, μέχρι και σήμερα, αντιμετωπίζει τα αγροτουριστικά-οικοτουριστικά σύνολα σαν απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έτσι, δεν επιτρέπεται φάρμα ζώων δίπλα σε καταλύματα, οργάνωση εκδρομών και ενοικίαση ποδηλάτων χωρίς άδεια τουριστικού γραφείου, συνοδεία σε ιστορικούς-αρχαιολογικούς χώρους χωρίς άδεια ξεναγού κ.λπ. Ουσιαστικά, το υπάρχον νομικό πλαίσιο καταργεί την ψυχή του αγροτουρισμού και της εναλλακτικής Ελλάδας, και φυλακίζει στη γραφειοκρατία μια δραστηριότητα που χρειάζεται θεσμικό οξυγόνο για να αναπνεύσει.

Υπογράφεται η ΚΥΑ για τον αγροτουρισμό δηλώνει στην «ΥΧ» ο Β. Αποστόλου
Νίκος Φραντζεσκάκης, πρόεδρος του ΣEAΓE

Δίνει ζωή στην «ξεχασμένη Ελλάδα»

Ο αγροτουρισμός στοχεύει στους κατοίκους της υπαίθρου, στο φυσικό περιβάλλον και στην τόνωση της αγροτικής ζωής, ώστε να σταματήσουν να ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι μειονεκτικές περιοχές της Ελλάδας, που για διάφορους λόγους δεν είχαν μέχρι πρόσφατα ευκαιρία ανάπτυξης και αξιοποίησης. Η δραστηριότητα αυτή δεν υποκαθιστά τις αγροτικές ασχολίες, αντιθέτως, τις στηρίζει, προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα. Αυτή η ευνοούμενη τουριστική δραστηριότητα βασίζεται στη διαμονή σε κατάλληλα διαμορφωμένες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ή σε σπίτια που διαθέτουν έναν αξιόλογο τοπικό χαρακτήρα. Έτσι, διαφυλάσσεται αλλά και αξιοποιείται η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. «Για εμάς, ο αγροτουρισμός είναι μια αξιοπρεπής ζωή στην ύπαιθρο. Εμείς, θέλουμε οι άνθρωποι που παραμένουν στα χωριά τους να μπορέσουν να ζήσουν, χωρίς να ντρέπονται που μένουν σε ένα απομονωμένο και ερημικό μέρος. Ο αγροτουρισμός θα δώσει ζωή στην ξεχασμένη Ελλάδα. Επίσης, θα δώσει και κίνητρα σε πολλούς νέους ανθρώπους για να γυρίσουν στον τόπο τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει τον αγροτουρισμό με τους ξενώνες, πράγμα που δεν ισχύει. Αγροτουρισμός είναι όλα τα υπόλοιπα, που φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στη φύση και στον πολιτισμό κάθε περιοχής. Κι αυτό αρχίζει από το κατάλυμα στο οποίο φιλοξενείται ο επισκέπτης και επεκτείνεται στις καθημερινές οργανωμένες “περιπέτειες”, που ο άξιος του ονόματός του αγροτουρισμός εξασφαλίζει», καταλήγει ο κ. Φραντζεσκάκης.

Σημείωση 1: Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου-Αγροτουρισμού 2017 αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στα Τζουμέρκα Ηπείρου (Για περισσότερες πληροφορίες στο www.agroxenia.net).

Σημείωση 2: Για το θέμα, η «ΥΧ» απευθύνθηκε και στον γ.γ. Τουρισμού, Γιώργο Τζιάλλα, ο οποίος απαξίωσε να μας απαντήσει. Κι αυτό δεν υποτιμά εμάς, αλλά τους χιλιάδες ανθρώπους που παλεύουν να «χτίσουν με τον αγροτουρισμό μια ζωή» στο χωριό. Μήπως θα πρέπει να σέβεται περισσότερο, ως δημόσιος λειτουργός, τον Τύπο και τον ρόλο του; «ΥΧ»

Της Μυρσίνης Γρηγόρη