Παρόλο που η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε φόρους στη γεωργία και η χρήση γης προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν προσδίδουν προσοχή στα εδάφη, καθώς δεν φαίνεται να περιλαμβάνονται στις στρατηγικές για το κλίμα.

«Το έδαφος είναι πλήρως υποτιμημένο ζήτημα, όταν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος της WWF, Andrea Kohl. «Το έδαφος είναι απαραίτητο στη συζήτηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή», υπενθύμισε.

Στη διάρκεια διάλεξης στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, η κα Kohl επικεντρώθηκε στον ρόλο των φυσικών πόρων ως μέρος της στρατηγικής της Ευρώπης για μακροπρόθεσμη μείωση των εκπομπών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα περιλαμβάνει αρκετές κατευθυντήριες γραμμές έως το 2050.

Η στρατηγική για το 2050 θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο, λίγο πριν από την ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Κατοβίτσε της Πολωνίας στις 3-14 Δεκεμβρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να καταρτίσει μια στρατηγική για το κλίμα για το 2050 κατά τη διάρκεια Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ο τρέχων οδικός χάρτης της ΕΕ για το 2050 σχετικά με την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δημοσιεύτηκε πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας του Παρισιού, η οποία δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη να διατηρήσουν την «υπερθέρμανση του πλανήτη» πολύ χαμηλότερη από τους 2οC και να επιδιώξουν «όχι περισσότερο από 1,5οC» .

Σε ομιλία του στην Τετάρτη (10 Ιουλίου), ο Ευρωπαίος επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια, Miguel Arias Cañete, δήλωσε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές της στρατηγικής.