Με υψηλές ταχύτητες «τρέχει» η κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς
Α ύξηση 179% σημείωσε, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, η κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, με το κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου να είναι η ενίσχυση της ζήτησης σε χώρες εκτός ΕΕ, που είναι όμως ταυτόχρονα και παραγωγοί. Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον για τα διατροφικά οφέλη της ελιάς φαίνεται ότι λειτούργησε ως επιπλέον κίνητρο για την κατανάλωσή του. Εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης της κατανάλωσης, σε ποσοστό 3.260%, εμφανίζει η Αίγυπτος, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα παγκοσμίως, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Αλγερία –τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός επιτραπέζιας ελιάς–, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2.330%. Στην Τουρκία η κατανάλωση υπερτριπλασιάστηκε, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 70%.
Πρωτιά για την Αλβανία, στα χαμηλά οι ΗΠΑ
Στην κορυφή της κατανάλωσης σε ατομικό επίπεδο βρίσκονται η Αλβανία και η Συρία, με 10,8 και 10,1 κιλά κατά κεφαλήν τον χρόνο αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν στην τρίτη θέση η Αλγερία με 7,2 και στην τέταρτη η Αίγυπτος και η Τουρκία με 4,1 κιλά. Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ, η κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι μόλις 600 γραμμάρια. Η παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς παγκοσμίως ανήλθε σε 2,954 εκατ. τόνους το 2017-2018, από 950.000. τόνους το 1990-1991, με τις χώρες της Μεσογείου και τη Β. Αφρική να καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Ανοδικά κινήθηκε επίσης η παραγωγής της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Ισπανίας, της Αλγερίας, της Αργεντινής, του Ιράκ και του Μαρόκου.
Η Αίγυπτος βάζει στόχο την κορυφή
Πρόσφατα, εξάλλου, η Αίγυπτος ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο φύτευσης 100 εκατ. νέων ελαιοδέντρων μέχρι το 2020, κάτι το οποίο αναμένεται να την αναδείξει στη μεγαλύτερη παραγωγό του προϊόντος. Μέχρι και πέρσι, η Ισπανία παρέμενε στην κορυφή, ενώ κατά 14% (στους 455.000 τόνους) αυξήθηκε η παραγωγή της Τουρκίας.
Σε ό,τι αφορά τις εκτός ΔΣΕ χώρες, η παραγωγή του Μεξικού και των ΗΠΑ υπολογίζεται πως έχει αυξηθεί κατά 11%, ενώ μειωμένη κατά τουλάχιστον 47% αναμένεται να είναι φέτος η παραγωγή της Συρίας.