Ισπανία: Το υψηλό κόστος αρδευτικού νερού οδήγησε στη χρήση αισθητήρων στο χωράφι

spain-tomatoes
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Να κάνει ευρέως γνωστά σε όλη την Ευρώπη τα οφέλη της χρήσης των αισθητήρων και των συστημάτων ελέγχου στην ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού κατάφερε η Francisca Ferrer, παραγωγός θερμοκηπιακής ντομάτας από την Ισπανία. Η Francisca, που συμμετέχει στο ισπανικό πρόγραμμα HORTISYS, μετέτρεψε το θερμοκήπιό της σε έναν επιδεικτικό αγρό, παρουσιάζοντας τις αλλαγές, αλλά και τα αποτελέσματα που έχει εντοπίσει η ίδια μετά τη χρήση των αισθητήρων στο χωράφι.

Η Ισπανίδα παραγωγός μέχρι πριν από λίγο καιρό είτε μάζευε σε δεξαμενή το βρόχινο νερό που έπεφτε, είτε βασιζόταν στη δαπανηρή λήψη νερού από δύο αρδευτικά δίκτυα. «Οι υψηλές τιμές στο νερό άρδευσης παράλληλα με την υπερεκμετάλλευση του υδροφόρου ορίζοντα με ώθησαν να βρω τρόπους που θα βελτιστοποιούσαν τη χρήση του. Προσπαθούμε πάντα να γνωρίζουμε τις διαθέσιμες καινοτομίες και, όταν μπορούμε, να επενδύουμε σε αυτές. Αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισα να συμμετάσχω στο πρόγραμμα», τονίζει η Francisca.

Χρήση αισθητήρων

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Η εγκατάσταση που περιλαμβάνει τόσο αισθητήρες περιβάλλοντος που καταγράφουν την ηλιακή ακτινοβολία, την υγρασία και τη θερμοκρασία, όσο και αισθητήρες που μετρούν τα νιτρικά και το κάλιο του εδάφους, πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του ισπανικού συνεταιρισμού ParqueNat, στον οποίο και είναι μέλος η Ισπανίδα παραγωγός.

«Οι σταθμοί συλλέγουν δεδομένα ανά έξι λεπτά και κάθε ώρα τα στέλνουν σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Από αυτές τις πληροφορίες μπορούμε να εντοπίσουμε τα πρότυπα του εδάφους, έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των φυτών, αποφεύγοντας τη σπατάλη νερού και των θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, η χρήση συγκεκριμένων λιπασμάτων στη σωστή ποσότητα έχει διευκολύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών», τονίζει η Francisca και συνεχίζει, λέγοντας πως «έχοντας αυτά τα δεδομένα σχετικά με τη δραστηριότητα των φυτών μπορούμε να βελτιώσουμε την παραγωγή και να σεβαστούμε το περιβάλλον. Η χρήση του συστήματος για μία καλλιεργητική περίοδο απέδειξε πως το σύστημα ήταν οικονομικά βιώσιμο, ενώ τα έσοδα της εκμετάλλευσης έχουν αυξηθεί λόγω της αύξησης και της βελτίωσης της παραγωγής».

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές