Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Αρκαλοχώρι

Τα εγκαίνια του πρώτου έργου εικονικού συμψηφισμού της «Mινώα Ενεργειακής Κοινότητας», το οποίο έχει ήδη διασυνδεθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ και λειτουργεί προσφέροντας ρεύμα ισχύος 405 kW στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και στα εκατοντάδες μέλη της, πραγματοποιήθηκαν στο Αρκαλοχώρι.

Η εκδήλωση έγινε στην τοποθεσία όπου είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό πάρκο, νότια του οικισμού Αρκαλοχωρίου, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος. 

Ο πρόεδρος της «Μινώα Ενεργειακής» Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, στην ομιλία του ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρχών του τόπου, το Διοικητικό Συμβούλιο, τους εθελοντές, τα στελέχη των φορέων και τα μέλη της ενεργειακής κοινότητας, τονίζοντας ιδιαίτερα τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στο εγχείρημα αυτό. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση αυτού του κομβικού έργου, που αποτελεί πρωτοπορία ενεργειακή αλλά και θεσμική, ενώ επεσήμανε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα στροφής προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Παρέχουμε την αμέριστη στήριξή μας στο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, υλοποιώντας έμπρακτα την ενεργειακή μετάβαση του νησιού, μέσω απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Η Περιφέρεια Κρήτης υπήρξε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής και αρωγός, της πρώτης ενεργειακής κοινότητας της Κρήτης, η οποία πλέον αριθμεί πάνω από 400 μέλη, γεγονός που δείχνει την τάση για ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι οι πολίτες τα πολλαπλά οφέλη», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης. Όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, στην πολύπαθη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και εν μέσω της δυσμενούς συνθήκης που επικρατεί, η Περιφέρεια Κρήτης ήδη καλύπτει 50 οικογένειες σεισμοπλήκτων με δωρεάν ρεύμα, ενώ ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε χθες, ότι με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ρεύμα 50 επιπλέον οικογενειών που έχουν μεταστεγαστεί, ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή σε όποιο χώρο και αν έχουν καταλύσει ή φιλοξενούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ