Ηράκλειο: Εκδήλωση για τον κρητικό αμπελώνα

Μεγάλες καταστροφές, λόγω των βροχοπτώσεων, σημειώθηκαν και στην Κρήτη και κυρίως στο Ηράκλειο. Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα οινοποιεία δεν αύξησαν τις τιμές αγοράς της πρώτης ύλης, καθώς, όπως τονίζουν, το κόστος της ενέργειας, αλλά και η αύξηση των υλικών συσκευασίας έχει αυξήσει πολύ το κόστος οινοποίησης και εμφιάλωσης.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ηρακλείου διατήρησε για τα μέλη του τις τιμές που έδωσε την προηγούμενη χρονιά. Καθώς ο τρύγος στο νησί έχει ολοκληρωθεί, οργανώθηκε εκδήλωση του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών, σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με θέμα τον κρητικό αμπελώνα.

Στις εγκαταστάσεις του μουσείου, αρχαιολόγοι παρουσίασαν τη θεματική διαδρομή «Οι δρόμοι του κρασιού στο Αρχαιολογικό Μουσείου Ηρακλείου», με 23 στάσεις σε εκθέματα που αφορούν την καλλιέργεια της αμπέλου στο νησί, την οινοποίηση, την αποθήκευση και τη διακίνηση του οίνου, αλλά και τους συμβολισμούς της αμπέλου και του οίνου από την προϊστορική εποχή έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Παράλληλα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν κρασιά από οινοποιεία-μέλη του Wines of Crete, συνδέοντας έτσι το χθες με το σήμερα, δηλαδή την ιστορία του αμπελουργικού κλάδου με τη σύγχρονη αμπελοοινική Κρήτη.