Θετικά τα μηνύματα για τα λαχανικά Ιρίων

Θετική είναι η εξέλιξη της χρονιάς για τους παραγωγούς μαρουλιού στην περιοχή των Ιρίων, που είναι η πλέον παραγωγική περιοχή στην Αργολίδα, αφού έχει το πλεονέκτημα να είναι παραθαλάσσια και έτσι να προστατεύονται από τον πάγο.

Ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς στην περιοχή, και τέως πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας, ο Θωμάς Χουντάλας, θα μας τονίσει ότι: «Είναι μια καλή χρονιά, χωρίς μείωση της παραγωγής. Το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνεται στα σούπερ μάρκετ και όχι στη λαϊκή, αφού οι περισσότεροι έχουν συμβόλαια με μεγάλες αλυσίδες. Αυτό το δεδομένο έχει οδηγήσει πολλούς στην καλλιέργεια των λαχανικών, αφού νιώθουν πλέον ασφάλεια». Οι τιμές, όπως μέχρι τώρα διαμορφώνονται, είναι για τα μαρούλια 10-15 λεπτά το τεμάχιο, τα λάχανα από 15-20 λεπτά το κιλό, τα άισμπεργκ από 65-80 λεπτά το κιλό και τα μπρόκολα 40-50 λεπτά το κιλό.

Στα Ίρια, η συμβολαιακή καλλιέργεια άρχισε από το 1989 περίπου και σήμερα, αν και δεν υπάρχουν για όλους συμβόλαια, υπάρχουν συμφωνίες κυρίων, τις οποίες κανένας δεν σκέφτεται να καταπατήσει.

Διαβάστε ακόμη: Ίρια Αργολίδας: Το «χωριό των κηπευτικών»