Ιρλανδία: Σε κρίση οι γαλακτοπαραγωγοί για το ανώτατο όριο αζώτου της ΕΕ

Στα σκαριά ένα ιρλανδικό «BBB»

Αντιμέτωποι με την προοπτική να μειώσουν τα κοπάδια τους μέσα στο επόμενο τετράμηνο βρίσκονται οι Ιρλανδοί γαλακτοπαραγωγοί, καθώς η κυβέρνηση της χώρας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναίρεσης της απόφασης της ΕΕ για επιβολή αυστηρότερων ορίων για το άζωτο.

Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, οι Ιρλανδοί αγρότες λένε ότι θα επηρεαστούν συνολικά 3.000 γαλακτοπαραγωγοί, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει στην αγροτική οικονομία της χώρας σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, καθώς οι παραγωγοί θα πρέπει να θανατώσουν ή να πουλήσουν αγελάδες, ή να βιαστούν να μισθώσουν περισσότερη γη για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ, δεδομένου ότι οι τιμές του γάλακτος πέφτουν, ενώ η αξία της γης ανεβαίνει κατακόρυφα.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), Τιμ Κάλιναν, δήλωσε ότι το εν λόγω ανώτατο όριο θα έχει «τεράστιες συνέπειες για τους Ιρλανδούς αγρότες, εάν τελικά επιβληθεί».

Όπως είπε στους αγρότες ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας, Τσάρλι Μακκονάλογκ, η ΕΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από το αυστηρότερο όριο στα επιτρεπόμενα επίπεδα οργανικού αζώτου από την κοπριά των ζώων στις εκμεταλλεύσεις τους.

Ο Πατ ΜακΚόρμακ, πρόεδρος της Irish Creamery Milk Suppliers Association, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεπούλησε» την πανίσχυρη γαλακτοκομική βιομηχανία της Ιρλανδίας στις Βρυξέλλες για το ανώτατο όριο αζώτου, μιλώντας για μια «επαίσχυντη παράδοση». Όλα αυτά, λίγο καιρό μετά τη συντονισμένη επίθεση αγροτών κατά της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος της χώρας, η οποία σε πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέτρεψε τους πολίτες να τρώνε λιγότερο κρέας.

Το κλίμα είναι τεταμένο, με τους Ιρλανδούς αγρότες να μπαίνουν και εκείνοι σιγά-σιγά στον χορό των αντιδράσεων ενάντια σε «πράσινα» μέτρα που απειλούν τη δική τους… βιωσιμότητα. Κάπως έτσι, μια νέα Συμμαχία Αγροτών, με δεσμούς με το ολλανδικό BBB, σχεδιάζει να θέσει υποψηφίους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το 2024 και των γενικών του 2025.