Ιρλανδία: Μεγάλες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο νεοδιορισθείς υπουργός Γεωργίας

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της Ιρλανδίας, η χώρα έχει αναδείξει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, που απαρτίζεται από τρεις εκ των κύριων πολιτικών ομάδων της χώρας: τα κεντροδεξιά Φιόνα Φόιλ, Φίνε Γκοέλ και τους Πράσινους. Δρομολογούνται έτσι εξελίξεις στο πεδίο του πρωτογενούς τομέα, με τον Barry Cowen (σ.σ. ανήκει στην παράταξη Φιόνα Φόιλ) να διορίζεται νέος υπουργός Γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Προμηθευτών Γάλακτος (ICMSA), Pat McCormack, καλωσόρισε τον διορισμό του Cowen, χαρακτηρίζοντας καθησυχαστική για τους αγρότες την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων από «κάποιον που είναι ευρέως αναγνωρίσιμος για τις γνώσεις και τη συμπάθειά του προς τις αγροτικές οικογένειες της Ιρλανδίας».

Στη θητεία του ως υπουργός Γεωργίας, ο Cowen θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προβλεπόμενης ύφεσης λόγω κορωνοϊού, αλλά και το φλέγον ζήτημα του Brexit. «Αυτός ο υπουργός έχει τεράστιες ευθύνες μπροστά του, καθώς οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με αυτό που θεωρούν ως θεμελιώδη αδικία στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Τους ζητείται να προσφέρουν ολοένα και περισσότερα για λιγότερη ανταπόδοση, καθώς οι μεταποιητές και οι λιανοπωλητές μεγιστοποιούν δικά τους κέρδη εις βάρος τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιρλανδικής Ένωσης Αγροτών (IFA), Tim Cullinan.